Pentilentetrazol ile indüklenen epilepsi sıçan modelinde adropinin nöbetler, bilişsel işlev, nöroinflamasyon ve oksidatif stres üzerine etkileri
The effects of adropin on seizures, cognitive function, neuroinflammation, and oxidative stress in a pentylenetetrazole-induced rat model of epilepsy
- Tez No: 938185
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ BAYIROĞLU, DOÇ. DR. ERKAN KILINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Adropin, epilepsi, nöroinflamasyon, oksidatif stres, pentilentetrazol, Adropin, epilepsy, neuroinflammation, oxidative stress, pentylenetetrazol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Epilepsi, tekrarlayan nöbetlerle seyreden, sıkça bilişsel bozukluklar ve diğer komorbiditelerle birlikte görülen kompleks bir nörolojik hastalıktır. Mevcut tedavi seçenekleri her hasta için yeterli etkinlik göstermemekte, bu durum yeni tedavi yaklaşımlarının araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Nöroinflamasyonun epileptogenez sürecindeki belirgin rolü göz önüne alındığında, inflamatuar yolların hedeflenmesi epilepsi yönetiminde umut vadeden bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, anti-inflamatuar ve nöroprotektif özelliklere sahip olduğu bilinen adropin adlı peptit hormonun, PTZ ile oluşturulan akut epilepsi sıçan modelinde nöbet aktivitesi, nöroinflamasyon, oksidatif stres ve bilişsel fonksiyonlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada toplam 42 adet üç aylık erkek Wistar albino sıçanı altı gruba ayrılmıştır: kontrol, PTZ, düşük (2 µg/kg) ve yüksek (10 µg/kg) doz adropin + PTZ, L-NAME + adropin + PTZ ve valproik asit + PTZ. Nöbet davranışları modifiye Racine ölçeğiyle, bilişsel performans ise pasif sakınma testiyle değerlendirilmiştir. Ayrıca kortikal ve hipokampal dokularda nöroinflamatuar, antioksidan ve nöronal hasarı biyobelirteçler analiz edilmiştir. Sonuçlar, adropinin doza bağlı olarak nöbet süresi ve şiddetini azalttığını, özellikle yüksek dozda ve L-NAME ile birlikte uygulandığında en güçlü antikonvülsan etkileri gösterdiğini ortaya koymuştur. Adropin uygulaması, korteks ve hipokampüste pro-inflamatuar sitokinleri azaltırken anti-inflamatuar yanıtı artırmış; MDA düzeylerini düşürüp SOD1 seviyelerini artırarak oksidatif stresi hafifletmiştir. Ayrıca, GFAP ekspresyonunu baskılayarak astrositik aktivasyonu azaltmış, BDNF seviyelerini artırarak potansiyel nöroprotektif ve bilişsel iyileştirici etkiler göstermiştir. Bu bulgular, adropinin epilepsi ile ilişkili nöroinflamasyon, oksidatif stres ve nöronal hasarı hafifletici etkilerini ortaya koymakta; NO sisteminden bağımsız mekanizmalarla da etkili olabileceğini düşündürmektedir. Çalışma, adropinin epilepsi tedavisinde yenilikçi ve hedefe yönelik bir terapötik ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a complex neurological disorder characterised by recurrent seizures, often accompanied by cognitive impairments and other comorbidities. Current treatment options are not effective for all patients, highlighting the need for novel therapeutic strategies. Given the significant role of neuroinflammation in epileptogenesis, targeting inflammatory pathways has emerged as a promising approach in epilepsy management. In this study, the effects of adropin, a peptide hormone known for its anti-inflammatory and neuroprotective properties, were investigated in an acute epilepsy model induced by PTZ in rats. A total of 42 three-month-old male Wistar albino rats were divided into six groups: control, PTZ, low-dose (2 µg/kg) and high-dose (10 µg/kg) adropin + PTZ, L-NAME + adropin + PTZ, and valproic acid + PTZ. Seizure behaviors were evaluated using the modified Racine scale, and cognitive performance was assessed via the passive avoidance test. Biochemical analyses of cortical and hippocampal tissues were performed to examine markers of neuroinflammation, oxidative stress, and neural damage. The results demonstrated that adropin exhibited dose-dependent anticonvulsant effects, with the high dose significantly reducing seizure duration and severity. The combination of adropin with L-NAME showed the most pronounced anticonvulsant effects. Adropin reduced pro-inflammatory cytokines and enhanced anti-inflammatory responses in the cortex and hippocampus while also lowering MDA levels and increasing SOD1 activity, indicating strong antioxidant effects. Additionally, adropin suppressed astrocytic activation by downregulating GFAP expression and promoted neuroprotection by increasing BDNF levels. These findings provide evidence for the anticonvulsant, anti-inflammatory, antioxidant, and neuroprotective effects of adropin in the PTZ-induced epilepsy model. The synergistic effect observed with L-NAME suggests that adropin may act through nitric oxide-independent mechanisms. This study highlights the potential of adropin as a novel therapeutic agent for epilepsy and its associated neural complications.