Üniversiteli erkek öğrencilerin meme kanseri farkındalığı ve meme kanseri endişesi arasındaki ilişki
The relationship between breast cancer awareness and breast cancer anxiety among male university students
- Tez No: 938200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Endişe, Erkek Öğrenci, Farkındalık, Hemşirelik, Meme Kanseri, Awareness, Breast Cancer, Concern, Male Student, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu araştırma üniversiteli erkek öğrencilerin meme kanseri farkındalığı ile meme kanseri endişesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Bu araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel türdedir. Araştırma Mayıs- 2024 ile Nisan-2025 tarihleri arasında yüz yüze olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini belirtilen tarihler arasında Erzurum Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturdu. Örneklemini ise; iletişim problemi olmayan, 18 yaş üstü olan 520 erkek öğrenci oluşturdu. Veriler, tanıtıcı özellikler formu, Meme Kanseri Farkındalık Ölçeği ve Meme Kanseri Endişe Skalası kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, bağımsız gruplarda t testi, One Way Anova testi, pearson kolerasyon analizi ve cohen d kullanıldı. Bulgular: Araştırma sonucunda erkek öğrencilerin meme kanseri farkındalık ölçeği puan ortalamasının 0.68±0.73 olduğu, meme kanseri endişe skalası puan ortalamasının ise 6.79±4.73 olduğu tespit edildi. Meme kanseri farkındalık düzeyi ile endişe düzeyi arasında zayıf ve pozitif yönlü bir ilişki bulundu. (r=0.115, p=0.009) Regresyon analizi sonuçları da farkındalık düzeyinin endişe düzeyini anlamlı şekilde yordadığını (β=0.115, p=0.009) ortaya koydu. Sonuç: Bu araştırma sonucunda erkek üniversite öğrencilerinin meme kanseri farkındalık düzeyinin düşük, meme kanseri endişesi puanlarının ise orta seviyede olduğu belirlendi. Ayrıca erkek üniversite öğrencilerinin meme kanseri farkındalık düzeyi ve meme kanseri endişesi arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Breast Cancer Awareness and Breast Cancer Anxiety Among Male University Students Aim: This study was conducted to examine the relationship between breast cancer awareness and breast cancer anxiety among male university students. Method: This study is descriptive and cross-sectional in nature. The research was conducted face-to-face between May 2024 and April 2025. The population of the study consisted of university students studying at Erzurum Technical University during the specified dates. The sample consisted of 520 male students aged 18 and above, who had no communication problems. Data were collected using a demographic characteristics form, the Breast Cancer Awareness Scale, and the Breast Cancer Anxiety Scale. In the data analysis, percentage, mean, independent samples t-test, One-Way ANOVA, Pearson correlation analysis, and Cohen's d were used. Results: As a result of the study, it was found that the mean score of male students on the Breast Cancer Awareness Scale was 0.68±0.73, while the mean score on the Breast Cancer Anxiety Scale was 6.79±4.73. A weak but positive correlation was identified between the level of breast cancer awareness and the level of anxiety (r=0.115, p=0.009). The results of the regression analysis also revealed that the level of awareness significantly predicted the level of anxiety (β=0.115, p=0.009). Conclusion: As a result of this study, it was determined that male university students had a low level of breast cancer awareness and a moderate level of breast cancer anxiety. In addition, a weak positive correlation was found between breast cancer awareness and breast cancer anxiety among male university students.