The association between attachment styles and sleep quality among adults: Anxiety level as mediator
Yetişkinlerde bağlanma stilleri ile uyku kalitesi arasındaki ilişki: Aracı değişken olarak kaygı düzeyi
- Tez No: 938224
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ERPOLAT TAŞABAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Genç Erişkin Bağlanması, Kaygı, Uyku Kalitesi, Arabuluculuk, Bağlanma kuramı, Young Adult attachment, Anxiety, Sleep Quality, Mediation, Attachment theory
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, yetişkin bağlanma stilleri ile uyku kalitesi arasındaki ilişkide kaygının aracı rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Bağlanma kuramı ve duygu düzenleme çerçevelerine dayanan araştırmada, güvensiz bağlanma stillerinin (kaygılı ve kaçıngan) düşük uyku kalitesiyle ilişkili olup olmadığını ve bu ilişkinin kaygı düzeyi aracılığıyla açıklanıp açıklanamayacağı araştırılmıştır. Toplam 259 katılımcı, bağlanma stili, kaygı düzeyi ve uyku kalitesini ölçen standart ölçekleri doldurmuştur. Yapılan aracı değişken analizleri, kaygının güvensiz bağlanma ile düşük uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi anlamlı şekilde aracıladığını göstermiştir. Ek olarak, demografik analizler cinsiyetin hem kaygı düzeyi hem de uyku kalitesi ile anlamlı ilişkili olduğunu, ekonomik durumun ise yalnızca bağlanma stillerinde anlamlı bir farklılık yarattığını ortaya koymuştur. Bulgular, bağlanma temelli duygusal düzenleme süreçlerinin fizyolojik iyi oluş üzerindeki etkisini vurgulamakta ve uyku problemlerine yönelik terapötik müdahalelerde bağlanma odaklı yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır. Kuramsal, araştırmaya ve klinik uygulamalara yönelik çıkarımlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explored the mediating role of anxiety in the relationship between adult attachment styles and sleep quality among young adults. Grounded in attachment theory and emotion regulation frameworks, the research aimed to investigate whether anxiety could explain the pathway through which insecure attachment styles (anxious and avoidant) contribute to poorer sleep outcomes. A total of 259 participants completed standardized self-report measures assessing attachment style, anxiety levels, and sleep quality. Mediation analysis revealed that anxiety significantly mediated the relationship between insecure attachment and reduced sleep quality, supporting the attachment–emotion–health model. Additionally, demographic analyses indicated that gender was significantly associated with both sleep quality and anxiety, while economic status showed a significant effect on attachment style but not on anxiety or sleep quality. These findings underscore the importance of emotional regulation mechanisms in the link between relational styles and physiological well-being, suggesting that attachment-based interventions may hold promise for improving sleep and mental health outcomes. Implications for theory, research, and clinical practice are discussed.