Tekstil sektöründe Bulanık AHP ve MAUT metodu ile sürdürülebilir iplik tedarikçisi seçimi
Sustainable yarn supplier selection with Fuzzy AHP and MAUT method in the textile industry
  1. Tez No: 938241
  2. Yazar: MERT EREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KABADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Environmental Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Tedarikçi Seçimi, Çok kriterli karar verme yöntemleri, Bulanık AHP Yöntemi, MAUT Yöntemi, Sustafnabflfty, Supplfer Selectfon, Multf-crfterfa Decfsfon Makfng Methods, Fuzzy AHP Method, MAUT Method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı günümüzde işletmelerin çevre, sosyal ve ekonomik yönlerde önemsediği ve süreçlerinde benimsediği bir anlayış haline gelmiştir. Bu durumla birlikte tedarik zinciri yönetiminin içerisine sürdürülebilirlik faaliyetleri entegre edilmekte ve sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi anlayışının değeri artmaktadır. Üretim sektöründe yer alan tedarikçiler, firmalar tarafından ürünlerinin kaliteli olmasının yanında sürdürülebilirlik performansına göre de değerlendirilmektedir. Bu yüzden işletmelerin üretimlerini devam ettirdikleri süreçlerde, sadece ürün ve hizmet kalitesinde beklentileri karşılamaları günümüz sürdürülebilirlik anlayışında yeterli olmamaktadır. Üretim esnasında çevre yasal koşulların karşılanması, çalışanlarının çalışma imkanlarında ILO (International Labour Organization) ilkelerinin benimsenmesi, çevreye karşı duyarlı kimyasallar kullanılması, eğitim ve gelişime önem verilmesi, enerji tüketim miktarlarının kayıt altına alınması ve iyileştirme çalışmalarının yapılması gibi konularda, firmalar için tedarikçi değerlendirme ve seçimlerinde önem teşkil etmektedir. Bu tez çalışmasının ilk aşamasında tedarik zinciri, tedarik zinciri yönetimi, sürdürülebilirlik, çok kriterli karar verme yöntemleriyle ilgili konulara yer verilmiştir. Metot olarak Bulanık AHP (Analitik Hiyerarşi Prosesi) ve MAUT (Multi-Attribute Utility Theory) yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmada literatürde yapılan araştırmalarda kullanılan ekonomik, çevre ve sosyal 3 ana kriter ve 21 adet alt kriter belirlenmiştir. Kriterlerin ağırlık oranlarını belirlerken Bulanık AHP, belirlenen kriter ağırlıkları yardımıyla toplam fayda değerleri elde edip sürdürülebilir tedarikçiyi belirlemede ise MAUT yöntemi kullanılmıştır. Tez uygulamasında işletmenin hizmet aldığı 3 adet iplik tedarikçisi arasında değerlendirilme yapılmıştır. Bu iplik tedarikçileri tezde“Tedarikçi 1”,“Tedarikçi 2”ve“Tedarikçi 3”olarak nitelendirilmiştir. Bulanık AHP ve MAUT yönteminin kullanılması sonucunda 3 iplik tedarikçisinin de toplam fayda değeri ortaya çıkmıştır. Uygulama sonucunda, firmalar arasında en yüksek toplam fayda değerine sahip olan tedarikçi 3 sürdürülebilir iplik tedarikçisi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability concept have become an understanding that is taken seriously and embraced in environmental, social and economic aspects. With this situation, sustainability activities are integrated into supply chain management and the value of sustainable supply chain management is increasing. Suppliers in the production sector are evaluated by companies according to their sustainability performance as well as the quality of their products. Therefore, in today's sustainability understanding, it is not enough for businesses to meet expectations only in terms of product and service quality in the processes where they continue their production. During production, meeting environmental legal conditions, adopting ILO (International Labor Organization) principles in employees' working opportunities, using environmentally sensitive chemicals, giving importance to education and development, recording energy consumption amounts and carrying out improvement studies are important issues for companies in supplier evaluation and selection. In the first stage of this thesis, topics related to supply chain, supply chain management, sustainability, multi-criteria decision-making methods were included. Fuzzy AHP (Analytical Hierarchy Process) and MAUT (Multi Attribute Utility Theory) methods were used as methods. In this study, 3 main economic, environmental and social criteria and 21 sub-criteria used in the researches made in the literature were determined. Fuzzy AHP was used to determine the weight ratios of the criteria, and MAUT method was used to obtain total benefit values with the help of determined criteria weights and to determine the sustainable supplier. In the thesis application, an evaluation was made among 3 yarn suppliers from which the company received service. These yarn suppliers are defined as“Supplier 1”,“Supplier 2”and“Supplier 3”in the thesis. As a result of using the fuzzy AHP and MAUT method, the total benefit value of all 3 yarn suppliers was revealed. As a result of the application, supplier 3, which has the highest total benefit value among the companies, was determined as the sustainable yarn supplier.