Halka arz fiyat tespit raporlarının güvenilirliği ve hisse performans ilişkisi
Reliability of public offering price determination reports and share performance relationship
- Tez No: 938251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SALDANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Public Offering, Valuation, Price Determination Report
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Halka arzlar son yıllarda sermaye piyasalarının tanınırlığını artırmada önemli bir rol oynamıştır. Gerek yatırımcılar gerekse de fon sağlamak amacıyla hisse halka arzı gerçekleştirmek isteyen şirketlerin sayısında %100'ün üzerinde artışlar yaşanmıştır. Çalışmaya konu yılların ilk dönemi yani 2019 yılında 1,2 milyon seviyesinde olan yatırımcı adedi 2023 yıl sonu itibarıyla 8,5 milyon yatırımcı sayısına ulaşmıştır. Söz konusu artışın temelinde ilgili yıllar arasında gerçekleştirilen toplam 159 halka arzın etkisi son derece yüksektir. Yatırımcıların sermaye piyasalarına ilgisinin yüksek olması ve bunu bir fırsat penceresi olarak gören halka kapalı ortaklıkların halka arz yoluyla Borsa'ya kote olmaları birçok eleştiriyi de beraberinde getirmiştir. Bu eleştirilerin bir kısmı firmaların faaliyet gösterdiği sektörlerin niteliğine yönelik olurken, geneli ise halka arz olacak şirketin fiyatına yöneliktir. Ayrıca halka arzın sadece ortak satışı yoluyla yapılması veya sermaye artırımı yoluyla gerçekleşecek halka arzda elde edilen fonun şirketin büyümesini sağlayacak alanlarda kullanılmaması da eleştiri konusudur. Çalışmada 2019 ve 2023 yılları arasında halka arz fiyatının tespitine ilişkin İNA ve çarpan değerleme yöntemlerinin kullanıldığı toplam 129 şirketin fiyat tespit raporları incelenmiş olup, İNA ve çarpan yöntemi ile bulunan fiyatlar ayrı ayrı hesaplanmıştır. Çalışmanın amacı söz konusu fiyat tespit raporlarında ulaşılan fiyatların hisse halka arzı sonrası şirketin performansı ile ilişkisini ölçmek ve hangi yöntemin daha doğru sonuçlar verdiğini gözlemlemektir.
Özet (Çeviri)
Public offerings have played an important role in increasing the recognition of capital markets in recent years. There has been an increase of over 100% in the number of companies that want to make public offerings of shares, both for investors and for fundraising purposes. The number of investors, which was 1.2 million in the first period of the years under study, namely 2019, has reached 8.5 million by the end of 2023. The impact of the total of 159 public offerings made between the relevant years is extremely high on this increase. The high interest of investors in capital markets and the listing on the Stock Exchange through public offerings, which see this as a window of opportunity, have brought with them many criticisms. While some of these criticisms are directed at the nature of the sectors in which the companies operate, most of them are directed at the price of the company that will be offered to the public. In addition, it is also a subject of criticism that the public offering is made only through the sale of joint stocks or that the funds obtained in the public offering to be made through capital increase are not used in areas that will ensure the growth of the company. In the study, the price determination reports of a total of 129 companies, in which the DCF and multiplier valuation methods were used for the determination of the public offering price between 2019 and 2023, were examined, and the prices found with the DCF and multiplier methods were calculated separately. The aim of the study is to measure the relationship between the prices reached in the price determination reports and the performance of the company after the public offering and to observe which method gives more accurate results.