Kritik ağ altyapısında MiTM saldırılarının makine öğrenimi algoritmalarıyla tespiti
Detection of MiTM attacks in critical network infrastructure using machine learning algorithms
  1. Tez No: 938256
  2. Yazar: ELNAZ ABBASPOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İzinsiz Giriş Tespit Sistemleri (IDS), Ortadaki Adam (MitM) Saldırıları, Makine Öğrenimi, Intrusion Detection Systems(IDS), Man-in-the-Middle (MitM) Attacks, Machine Learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dijital çağda, iletişim ve bilgi alışverişi için birbirine bağlı ağlar önemlidir, ancak bu ağlar ortadaki adam (MitM) saldırıları gibi siber tehditlere karşı savunmasızdır. Bu saldırılar, iletişimleri ele geçirip potansiyel olarak değiştirebilir ve bireyler ve kuruluşlar için ciddi riskler oluşturur. Ağlardaki yetkisiz etkinlikleri tanımlamada izinsiz giriş tespit sistemleri (IDS) hayati öneme sahiptir, ancak tüm izinsiz girişleri önleyemezler. Bu tez, IDS'yi makine öğrenimi ve metaheuristic algoritmaların entegrasyonu yoluyla geliştirmeyi, özellikle tespit doğruluğunu ve verimliliğini artırmak için özellik seçimini optimize etmeye odaklanarak incelemektedir. Destek vektör makineleri, en yakın komşular, Bayes ağları ve karar ağaçları gibi algoritmalar kullanılarak, önerilen modelin tespit doğruluğunu en üst düzeye çıkarırken gerekli özellik sayısını en aza indirmesi hedeflenmektedir. Araştırma, bilgisayar ağlarını karmaşık siber tehditlere karşı sağlam bir şekilde korumak için makine öğrenimini metaheuristic optimizasyon ile birleştirerek izinsiz giriş tespitinde yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the digital age, interconnected networks are essential for communication and information exchange, yet they are vulnerable to cyber threats such as man-in-the-middle (MitM) attacks. These attacks intercept and potentially alter communications, posing significant risks to individuals and organizations. Intrusion Detection Systems (IDS) are crucial in identifying unauthorized activities within networks, although they cannot prevent all intrusions. This thesis explores enhancing IDS through the integration of machine learning and meta-heuristic algorithms, focusing on optimizing feature selection to improve detection accuracy and efficiency. By employing algorithms like support vector machines, nearest neighbors, Bayesian networks, and decision trees, the proposed model aims to maximize detection accuracy while minimizing the number of required features. The research presents a novel approach to intrusion detection, combining machine learning with metaheuristic optimization to robustly protect computer networks against sophisticated cyber threats.