Gender performativity in utopian fiction: Herland and The Female Man
Ütopik kurguda cinsiyet performativitesi: Herland ve The Female Man
- Tez No: 938257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED METİN ÇAMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Feminist Teori, Judith Butler, Cinsiyet Performativitesi, Kadınlar Ülkesi, Dişi Adam, Feminist Theory, Judith Butler, Gender Performativity, Herland, The Female Man
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, The Female Man ve Herland eserlerini Judith Butler'ın Toplumsal Cinsiyetin Performatifliği kuramı çerçevesinde incelemekte, ataerkil ve anaerkil sistemler içerisinde normların nasıl toplumsal ve kültürel olarak inşa edildiğini ele almaktadır. Analizin Toplumsal Cinsiyetin Performatifliği kuramına dayandırılması, karakterlerin içinde bulundukları sistemler doğrultusunda toplumsal cinsiyet kimliklerini davranışları ve söylemleri aracılığıyla nasıl kurduklarına dair karşılaştırmalı bir bakış açısı sunar. Bu karşılaştırma aracılığıyla tez, kadınlara dayatılan eşitsizlikleri ve kısıtlamaları ortaya koymayı ve yeni bir toplumsal cinsiyet düzeninin kurulabilirliğini göstermeyi amaçlamaktadır. Joanna Russ'un The Female Man ve Charlotte Perkins Gilman'ın Herland adlı eserleri, erkeklik ve kadınlık kavramlarını tanımlamak ve sorgulamak için toplumsal normları kullanan toplumları tasvir eder. Gilman ve Russ, ataerkil yapıyı eleştirirken aynı zamanda kadınların kimliklerini, toplumsal cinsiyet rollerini ve performanslarını nasıl oluşturduklarını inceleyerek heteronormatif yapıları da sorgular. Karakterlerin toplumsal cinsiyet kimliklerini bedenleri ve eylemleri aracılığıyla inşa etmeleri, Judith Butler'ın toplumsal cinsiyetin performatifliği kuramı ile açıklanmaktadır. Ayrıca Michel Foucault'nun“beden politikası”kavramı, bu metinlerde kadın bedenlerinin toplumsal ve politik olarak nasıl denetlendiğini incelemek için bir çerçeve sunar. Her iki roman da, kadınların toplumsal cinsiyet kimliklerinin toplumsal algılar çerçevesinde nasıl inşa edildiğini analiz etmek için“anlaşılabilirlik ağı”(grid of intelligibility) kuramını kullanır. Bu çalışma, kadın kimliklerinin ve toplumsal cinsiyet performanslarının ataerkil ve toplumsal cinsiyet normlarına nasıl karşı koyabileceğini ele almanın yanı sıra, bu iki romanın toplumsal cinsiyet beklentilerini nasıl altüst ettiğini de araştırmaktadır. Tez, feminist kuramın bu romanlarda nasıl yansıtıldığını tartışarak toplumsal cinsiyetin inşası, performansı ve politikası hakkında daha derin bir anlayış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes The Female Man and Herland based on Judith Butler's theory of Gender Performativity, examining how norms are socially and culturally constructed within patriarchal and matriarchal systems. Grounding the analysis in the theory of Gender Performativity offers a comparative perspective on how the characters construct their gender identities through their behaviors and discourse within the systems they inhabit. Through this comparison, the thesis aims to reveal the inequalities and restrictions imposed on women and to demonstrate the possibility of establishing a new gender order. Joanna Russ's The Female Man and Charlotte Perkins Gilman's Herland depict societies that use social norms to define and challenge ideas of masculinity and femininity. Gilman and Russ critique patriarchy. Moreover, heteronormative frameworks by examining how women create their identities, gender roles, and gender performances. The characters' construction of gender identities through their bodies and actions are explained using Judith Butler's theory of gender performativity. Moreover, Michel Foucault's concept of body politics provides a framework for examining how women's bodies are socially and politically regulated in these texts. Both novels use the“grid of intelligibility”theory to analyze how women's gender identities are constructed within the framework of societal perceptions. In addition to exploring how female identities and gender performances can challenge patriarchal and social gender norms, this study investigates how these two novels subvert gender expectations. The thesis concludes by discussing how feminist theory is reflected in the novels, offering a deeper understanding of the construction, performance, and politics of gender.