The effect of using story reading on the vocabulary achievement of university-level students
Hikaye okumanın üniversite öğrencilerinin kelime öğrenimine etkisi
- Tez No: 938261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Story reading, vocabulary achievement, EFL learners
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dil eğitimi, eğitimin temel bir birleşenidir. Genç bireylerin bilişsel ve sosyal gelişiminde önemli bir önemli rol oynar. İkinci/yabancı dil öğrenenler genellikle kelime öğrenme ve bu kelimeri başkalarıyla iletişim kurarken kullanma konusunda zorluklar yaşarlar. Bu nedenle, bu çalışma, hikaye okumanın öğrencilerin kelime gelişimine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bir grup öğrenci sekiz haftalık bir hikaye okuma sürecine katılmış ve kelime kazanımları gözlemlenip ölçülmüştür. Deney, Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinin hazırlık programında okuyan iki farklı öğrenci grubuyla gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler farklı geçmişlere sahiptir ve Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'na (CEFR) göre B1 düzeyinde İngilizce bilgisine sahiptir. Kontrol grubunda 18, Deney grubunda da 18 katılımcı yer almıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca hikaye okuma uygulaması yapılmıştır. Buna karşılık, kontrol grubu sadece üniversitenin sağladığı İngilizce ders kitaplarını takip etmiştir. Çalışmanın bulguları, hikaye okumanın öğrencilerin kelime gelişimini anlamlı ölçüde artırdığını ve öğrencilerin bu süreci keyifle deneyimlediğini göstermektedir. Etkileşimli anlatılar ve çeşitli etkinliklere katılım sayesinde öğrenciler, yeni kelimeleri anlamlı bir şekilde öğrenmede daha yetkin hale gelmiştir. Yaratıcı öğretim yöntemlerinin, dilsel ve zihinsel gelişime katkı sağlayarak bilgi düzeyi yüksek ve kültürel olarak zengin topluluklar oluşmasına yardımcı olacağı açıktır. Anahtar Kelimler: Hikaye okuma, kelime başarısı, yabancı dil öğrenenler (EFL).
Özet (Çeviri)
Language education is an essential component of education. It plays a prominent role in cognitive and social development of young people. Second/foreign language learners usually have barriers in learning vocabulary and using them while communicating with others. Thus, this study aims to examine the impact of story reading on students' vocabulary development. A group of students participated in an eight-week story reading intervention and their vocabulary achievement was observed and measured. The experiment was performed on two different student groups at a foundational university preparatory program in Turkey. The learners were from various backgrounds and had an intermediate level of English B1 according to The Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). The control group had 18 participants, and the experimental group had 18 participants as well. The experimental group was exposed to the story reading intervention for 8 weeks. However, the control group just followed the English textbooks that are provided by the university. The findings of the study show that story reading notably boosts students' vocabulary development while they are enjoying the process. Through engaging narratives and participating in various activities, students were more capable of building new words in a meaningful way. It is apparent that creative teaching approaches can contribute to linguistic and intellectual progression of learners, which will promote a knowledgeable and culturally affluent communities.