Yapay zekâyı öğrenme kaygısının kariyer tatminine etkisinde algılanan ikame krizinin düzenleyici rolü
The moderating role of perceived substitute crisis in the effect of artificial intelligence learning anxiety on career satisfaction
  1. Tez No: 938267
  2. Yazar: DEKA HOUSSEİN OMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA TÜRKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Öğrenme Kaygısı, Kariyer Tatmini, İkame Krizi, Regresyon Analizi, Artificial Intelligence, Learning Anxiety, Career Satisfaction, Perceived Susbtution Crisis, Regression Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, Yapay Zekâ (YZ) teknolojilerinin çalışma hayatındaki artan etkisi ve çalışanların bu süreçte hissettiği Yapay Zekâ Öğrenme Kaygısının (YZÖK) Kariyer Tatmini (KT) üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ayrıca, Algılanan İkame Krizinin (AİK) bu ilişkideki düzenleyici rolü analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, İstanbul ilinde perakende sektöründe çalışan 206 birey ile gerçekleştirilen anketin bulgularına göre, YZÖK ile KT arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Bulgular, YZ öğrenme sürecinde yaşanan kaygının kariyer tatminini artırabileceğini ortaya koymaktadır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçları, AİK'nin YZÖK ile KT arasındaki ilişkiyi güçlendirdiğini göstermektedir. AİK'nin artması, YZÖK'nın KT üzerindeki etkisini daha belirgin hâle getirmektedir. Araştırma grubunun büyük bir bölümü 18-34 yaş aralığında olup teknolojiye yatkın bir demografik yapıya sahiptir. Korelasyon analizleri, YZÖK ile KT ve AİK ile KT arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymaktadır. Regresyon analizi sonuçları, AİK'nin düzenleyici etkisinin, Kaygı ve KT arasındaki ilişkinin daha güçlü bir şekilde ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu ve açıklanan varyansı artırdığını göstermektedir. Sonuçlar, YZÖK'nın KT üzerindeki etkisinin, ikame krizinin algılanış biçimine bağlı olarak değişebileceğini göstermektedir. Bu çalışma, yöneticilerin çalışanlarının YZ ile ilgili kaygılarını ve kariyer tatminlerinin nasıl şekillendiğini anlamalarına yönelik önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the increasing impact of Artificial Intelligence (AI) technologies in work life and the impact of Artificial Intelligence Learning Anxiety (AILE) felt by employees in this process on Career Satisfaction (CT) were examined. In addition, the moderating role of Perceived Substitution Crisis (PSC) in this relationship was analysed. According to the findings of the survey conducted with 206 individuals working in the retail sector in Istanbul, a significant and positive relationship was observed between AILE and CT. The findings reveal that the anxiety experienced during the AI learning process can increase career satisfaction. The results of the hierarchical regression analysis show that PSC strengthens the relationship between AILE and CT. The increase in PSC makes the impact of AILE on CT more evident. The majority of the research group is between the ages of 18-34 and has a demographic structure that is prone to technology. Correlation analyses reveal that there are positive and significant relationships between AILE and CT and between PSC and CT. The regression analysis results show that the moderating effect of PSC contributes to the stronger emergence of the relationship between Anxiety and CT and increases the explained variance. The results show that the effect of PSC on CT may vary depending on the perception of the substitution crisis. This study offers important implications for managers to understand their employees' anxiety about AI and how their career satisfaction is shaped.