Hibrit savaş konsepti kapsamında ABD-Vietnam Savaşının incelenmesi
Analyzing the US-Vietnam War in the context of hybrid warfare concept
  1. Tez No: 938266
  2. Yazar: KADİR CAN ŞENEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit Savaş, ABD-Vietnam Savaşı, Gerilla Savaş Taktikleri, Kuzey Vietnam, Hybrid Warfare, US-Vietnam War, Guerrilla Warfare Tactics, North Vietnam
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Terörizm Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tarihin her döneminde şahit olduğumuz savaş olgusu ve sonrasında imzalanan ateşkes antlaşmalarının ömrünün çok kısa olması savaşı sürekli olarak kendini yineleyen bir şekilde karşımıza çıkarmaktadır. Yaşandığı dönemin ruhuna uygun bir şekilde gerçekleşen savaşlar, farklı karakterde ve şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Yakın tarihimizde yaşanan savaşlar daha çok iki devletin direkt olarak karşı karşıya gelerek, bir cephe savaşı mücadelesi vermesinden ziyade, finansal ve siyasi açıdan maliyetin, konvansiyonel savaşa karşın daha düşük bir şekilde kendini gösterdiği vekâlet savaşları ile terör örgütleri veya paramiliter yapılanmalar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Teknolojik gelişmeler sonucu savaş alanlarının siber ortamlara kayması ve savaşı meydana getiren bileşenlerin muğlaklaşmasıyla beraber hibrit kavramı ön plana çıkarak, devletlerin savaş yöntemlerini tanımlamada başvurdukları en kapsamlı görüş olarak ele alınmasını sağlamıştır. Ancak ortaya çıkan bu yeni kavrama rağmen savaşın yapısı ve stratejisinde bir değişiklik olmamış, Clausewitz ve Sun Tzu'nun ortaya koyduğu teorik çerçeve hâli hazırda işlevselliğini yitirmemiştir. Bu çalışma neticesinde yakın tarihte model haline gelmeye başlayan hibrit savaş kavramının geçmişte yaşanan süreçlerde de karşılıklarının bulunduğu açıklanarak, yaşanan mücadelelerdeki iç içe geçmiş durumun hibrit kavramı ile ifade edilmese de bulunulan dönemin şartları gereğince gerilla mücadelesi, bileşik savaş, asimetrik savaş, lineer olmayan savaş, sınırsız savaş gibi kavramlarla tanımlandığı görülmüştür. Kelime anlamı açısından da iki farklı gücün varlığı olarak nitelendirilen hibrit kavramının 1964-1975 yıllarında yaşanan ABD-Vietnam Savaş'ındaki yeri çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Kuzey Vietnamlıların 1975 yılına dek Güney Vietnam ve destekçisi ABD'ye karşı düzenli birliklerle yürütmüş olduğu mücadelenin yanında uyguladığı gerilla savaş taktikleri, propaganda ve psikolojik harp unsurları ile medyanın savaşa olan etkisi kazanılan zaferde çok önemli bir yer tutmuştur. Hibrit savaş kavramının oluşmasındaki temel argüman olan nizami ve gayrinizami kuvvetlerin birlikte kullanımını başarılı bir şekilde yürüten Kuzey Vietnamlılar nihayetinde Güney Vietnam'ı ele geçirmiş ve ABD kuvvetlerinin evlerine dönmelerini sağlamışlardır. Bu çalışmanın temel amacı ABD-Vietnam Savaşı perspektifinde hibrit savaş kavramının varlığını ortaya koyarak, hibrit kavramının tarihsel süreçte de yer aldığının gösterilmeye çalışılmasıdır. Bu amaçla öncelikle savaş kavramının literatürdeki yeri, hibrit savaş kavramının teorik ve tarihsel süreci ile bileşenleri açıklanmış, akabinde ABD-Vietnam Savaşı aktarılarak Kuzey Vietnamlıların uyguladıkları gerilla savaş stratejileri, medyanın savaşa olan etkisi ile propaganda faaliyetleri hibrit kavram çatısı altında açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of war, which we have witnessed in every period of history, and the very short lifespan of the armistice treaties signed afterwards make war a recurring phenomenon. Wars, which take place in accordance with the spirit of the period in which they are experienced, can emerge in different characters and forms. The wars in our recent history are mostly fought through proxy wars and terrorist organizations or paramilitary structures, where the financial and political costs are lower than conventional warfare, rather than two states directly confronting each other and fighting a frontal war. With the shift of the battlefields to cyber environments as a result of technological developments and the blurring of the components that constitute war, the concept of hybrid has come to the forefront, making it the most comprehensive view used by states to define their war methods. However, despite this new concept, there has been no change in the structure and strategy of the war, and the theoretical framework put forward by Clausewitz and Sun Tzu has not lost its functionality. As a result of this study, it has been explained that the concept of hybrid warfare, which has become a model in recent history, has its equivalents in the processes experienced in the past, and it has been seen that the intertwined situation in the struggles experienced is not expressed by the concept of hybrid, but is defined by concepts such as guerrilla struggle, compound warfare, asymmetric warfare, non-linear warfare, unlimited warfare in accordance with the conditions of the current period. The place of the concept of hybrid, which is defined as the existence of two different powers in terms of the word meaning, in the US-Vietnam War between 1964 and 1975 constitutes the basis of our study. The guerrilla warfare tactics, propaganda and psychological warfare elements and the impact of the media on the war played a very important role in the victory of the North Vietnamese against South Vietnam and its supporter, the United States, with regular troops until 1975. The North Vietnamese, who successfully employed the combined use of regular and irregular forces, the main argument behind the concept of hybrid warfare, eventually captured South Vietnam and forced the US forces to return home. The main purpose of this study is to reveal the existence of the concept of hybrid warfare in the perspective of the US-Vietnam War and to show that the concept of hybrid warfare has also taken place in the historical process. For this purpose, firstly, the place of the concept of war in the literature, the theoretical and historical process of the concept of hybrid warfare and its components are explained, and then the guerrilla warfare strategies implemented by the North Vietnamese, the impact of the media on the war and propaganda activities are tried to be explained under the umbrella of the hybrid concept.