Büyüme hegemonyasına karşı küçülme: Planlamanın konumu
Degrowth against the growth hegemony: The role of planning
- Tez No: 938296
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL SEMA DİNÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Şehircilik ve Bölge Planlama, Political Science, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Büyüme hegemonyası, küçülme, planlama, karşı hegemonya, ideoloji, Growth hegemony, degrowth, planning, counter-hegemony, ideology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İçinde bulunduğumuz zaman, 2008 Krizi ile birlikte derinleşerek büyüyen ve geçmişten gelen bagajın daha da yüklendiği çoklu bir kriz ortamına işaret etmektedir. Toplumsal ve ekonomik eşitsizliklerin arttığı bu süreçte Dünya da ekolojik sınırlarına dayanmıştır. İçselleştirilen ve alışılan tüketime dayalı yaşam biçimini sürdürmek artık mümkün gözükmemektedir. Toplumu, doğayı ve insanı yeni bir anlayışla düşünmek bir aciliyete dönüşmüştür. Çalışma, mevcut düzenin değişim ihtiyacına olan inançla yola çıkmıştır. Büyüme paradigmasının nasıl hakim ve meşru bir söylem haline geldiğini anlamak üzere Gramsci'nin kuramsal çerçevesinden hareket eden bu çalışma, öncelikle, büyümenin tarihsel süreç içerisinde bir hegemonyaya dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Kapitalizmle iç içe geçen hikayesinin yanı sıra; ideolojik ve kültürel katmanları, büyüme paradigmasının hegemonya olarak oluştuğu ve yeniden üretildiği üç dönemi ortaya çıkarmıştır. 2008 sonrası ise büyüme hegemonyasının kırılma ihtimallerini yaratan krizlerle örülmüştür. Bu doğrultuda, alternatif bir ekonomik yapılanma tarifleyen küçülme hareketi, sahip olduğu karşı hegemonya potansiyeli açısından ele alınmıştır. Küçülme, disiplinlerarası gördüğü ilgi ve sunduğu ittifak zemini ile mevcut hegemonyada çatlaklar yaratmak açısından bir potansiyel taşımaktadır. Çalışma, son olarak, planlama disiplininin bu potansiyele sunacağı katkıları değerlendirmektedir. Bu nedenle öncelikle, planlamanın, toplumsal ve siyasal yapının hangi zeminlerine ne kadar temas ettiği ele alınmış; küçülme hareketi ile kurduğu diyalog irdelenmiş ve karşı hegemonya mücadelesi için yöntem ve yaklaşım önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The times we live in are characterized by an environment of multiple crises, deepening since the crisis of 2008, in which the baggage of the past has been further burdened. In this process of increasing social and economic inequalities, the earth has reached its ecological limits. It is no longer possible to sustain the consumerist lifestyle we have internalized and become accustomed to. It has become urgent to think about society, nature and human beings with a new understanding. The study is motivated by the belief in the need to change the existing order. Starting from Gramsci's theoretical framework to understand how the growth paradigm has become a dominant and legitimate discourse, this study first shows that growth has become hegemonic in the historical process. In addition to its intertwined history with capitalism, its ideological and cultural layers reveal three periods in which the growth paradigm was formed and reproduced as a hegemony. The period after 2008 was characterized by crises that created the possibility of a break in the growth hegemony. In this context, the degrowth movement, which describes an alternative economic structuring, is analyzed in terms of its counter-hegemonic potential. Degrowth has the potential to create fissures in the existing hegemony because of the interdisciplinary attention it receives and the ground for alliances it offers. Finally, the study evaluates the contribution of the discipline of planning to this potential. To do so, it first examines the extent to which planning touches the foundations of the social and political structure, analyzes the dialogue that planning establishes with the degrowth movement, and proposes methods and approaches for the struggle for counter-hegemony.