Kafein ve trikalsiyum fosfat kullanılan, direkt baskı yöntemi ile üretilen tablet formülasyonlarının geliştirilmesi ve karakterizasyonu
Development and characterization of tablet formulations containing caffeine and tricalcium phosphate using direct compression method
  1. Tez No: 938310
  2. Yazar: ELVİN CANSU KARABULUT
  3. Danışmanlar: DR. FIRAT YERLİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kafein (CAF), trikalsiyum fosfat (TCP), direkt baskı (DC), bağlayıcılar, formülasyon geliştirme, Caffeine (CAF), Tricalcium Phosphate (TCP), Direct Compression (DC), Binders, Formulation Developmen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kafein (CAF); beyaz kristal veya toz formunda bulunabilen bir etkin maddedir. CAF, merkezi sinir sistemi stimulanı olarak etki eden bir adenozin reseptör antagonistidir, yani adenozinin etkilerini bloke eder ve uyanıklığı artırır. CAF yarı ömrü yetişkinlerde 2-5 saat olup; bu süre kişisel metabolizmaya, karaciğer fonksiyonuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. CAF, oral alım sonrası yüksek biyoyararlanıma sahiptir ve vücutta hızlı bir şekilde dağılarak kan-beyin bariyerini kolayca geçer. CAF ortalama partikül boyutu genellikle 50-300 µm arasında değişir. Kullanılan etkin maddenin tekdüze bir partikül boyutu dağılımına sahip olması, tablet basımı ve diğer farmasötik uygulamalarda önemlidir. Trikalsiyum fosfat (TCP); higroskopik olmayan ve iyi akışkanlık özelliklerine sahip bir dolgu maddesidir; bu da tablet üretim sürecinde tozun düzgün bir şekilde akmasını sağlar. TCP, kimyasal olarak stabil bir bileşiktir ve diğer formülasyon bileşenleriyle geçimsizlik gösterme olasılığı düşüktür. Direkt baskı yöntemi (DC), granülasyon adımları gibi ek işlemler gerektirmez, bu da tablet üretim süresini kısaltır ve maliyetleri düşürür. DC, daha az işlem adımı gerektirdiği için üretim sürecinde hata olasılığı azalır ve süreç daha verimlidir. İşbu tezde yaygın kullanımı olmayan fakat kimyasal stabilitesi ve basım özellikleri oldukça iyi olan trikalsiyum fosfat dolgu maddesi kullanılarak akış özellikleri iyi olmayan kafein etkin maddesinin direkt baskı prosesiyle formülasyon gelişiminin yapılması amaçlanmaktadır. Formülasyon geliştirme çalışmaları kapsamında dolgu maddesi olarak kullanılacak TCP dışında çeşitli bağlayıcıların tabletlerin fiziksel özellikleri üzerindeki etkileri de incelenecektir. Geliştirilen formülasyonların kritik proses parametreleri, kritik formülasyon bileşenleri ve kritik kalite özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Caffeine (CAF); is an active ingredient that is in white crystalline or powder form. CAF acts as a central nervous system stimulant and is an adenosine receptor antagonist, meaning it blocks the effects of adenosine and increases alertness. The half-life of CAF in adults is 2-5 hours; this period may vary depending on personal metabolism, liver function, and other factors. CAF has high bioavailability after oral intake and rapidly distributes throughout the body, easily crossing the blood-brain barrier. The average particle size of CAF generally ranges between 50-300 µm. Having a uniform particle size distribution of the active ingredient is important in tablet compaction and other pharmaceutical applications.Tricalcium phosphate (TCP); is a non-hygroscopic excipient with good flow properties, which allows the powder to flow smoothly during the tablet manufacturing process. TCP is a chemically stable compound and has a low likelihood of incompatibility with other formulation components.Direct compression (DC) does not require additional steps like granulation, which shortens tablet production time and reduces costs. Since DC requires fewer processing steps, the likelihood of errors in the production process decreases, making the process more efficient.This thesis aims to develop a formulation of caffeine, an active ingredient with poor flow properties, using the direct compression process with tricalcium phosphate, an excipient that is not widely used but has excellent chemical stability and pressing properties. As part of the formulation development studies, the effects of various binders on the physical properties of the tablets, in addition to TCP as the filler, will also be investigated. The critical process parameters, critical formulation components, and critical quality attributes of the developed formulations have been determined.