İngilizce öğretmenliği bölümünde okuyan lisans öğrencilerinin kelime öğrenme stratejileri
Vocabulary learning strategies of undergraduate students studying at english language teaching department
- Tez No: 938322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime öğrenme stratejileri, İngilizce öğretmenliği, Lisans öğrencileri, Öğretmen adayı, Vocabulary learning strategies, English language teaching, Undergraduate students, Pre-service teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kelime bilgisi, yabancı dil öğreniminin temel taşlarından biridir ve etkili stratejilerin kullanımı öğrencilerin dil yeterliliklerini artırmada önemli bir rol oynar. Bu araştırmanın amacı hem dil öğrenenlere hem de dil eğitmenlerine kelime öğrenme stratejileri hakkında olabildiğince kapsamlı ve ayrıntılı bilgi sağlamak ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyan lisans öğrencilerinin kullandıkları kelime öğrenme stratejilerinin neler olduğunu araştırmaktır. Araştırmada öğretmen adaylarının kelime öğrenme süreçlerinde hangi stratejilere daha fazla hangi stratejilere daha az başvurdukları ve kelime öğrenme stratejileri hakkındaki görüşleri analiz edilmiştir. Bu araştırmanın bulgularının kelime öğrenme stratejilerini gün yüzüne çıkarması için anlamlı bir sonuç ortaya koyması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın katılımcılarını 2023-2024 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Konya ili Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümünde 2 ve 3. sınıfta öğrenim gören 167 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada, nicel ve nitel verilerin birleştirilmesinden oluşan karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel veriler Norbert Schmitt'in 1997 yılında tasarladığı 58 soruluk likert ölçeği“Kelime Öğrenme Stratejileri Anketi”nden ; nitel veriler ise 7 öğretmen adayının katılımı ile yapılan odak grup görüşmesinden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları öğretmen adaylarının en çok başvurdukları stratejilerin genellikle keşfetme stratejileri kapsamında belirleme stratejileri (örneğin, tahminde bulunma, kelimenin önek ve köküne bakma); pekiştirme stratejileri kapsamında bellek stratejileri (örneğin kelimeyi bağdaştırma, cümle içinde kullanma, kelimeyi sesli okuma) olduğunu göstermektedir. İngiliz Dili Eğitimi bölümünde öğrenim gören öğretmen adaylarının görüşlerine göre kadın öğretmen adaylarının pekiştirme stratejilerine keşfetme stratejilerine nazaran öncelik verdikleri görülmektedir. Bunun yanı sıra güdülenme düzeyleri ve dil öğrenme deneyimlerinin strateji seçimini etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca kadın öğretmen adaylarının erkek öğretmen adaylarına göre kelime öğrenme stratejilerini daha çok kullandıkları belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak alanda gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Vocabulary learning is one of the cornerstones of foreign language learning , and tehe use of effective strategies plays a significant role in enhancing learners' language proficiency. The aim of this study is to provide both language learners and language instructors with a comprehensive and detailed understanding of vocabulary learning strategies, and to investigate which vocabulary learning strategies are employed by undergraduate students studying in the Department of English Language Teaching at Necmettin Erbakan University, Faculty of Education. The study analyzes which strategies pre-service teachers use more frequently and which they use less, as well as their opinions on vocabulary learning strategies. The findings of this research are considered important in terms of revealing vocabulary learning strategies and offering meaningful outcomes. The participants of the study consisted of 167 pre-service teachers who were second- and third year undergraduate students enrolled in the English Language Teaching Department at the Faculty of Education, Necmettin Erbakan University, Konya, during the spring semester of the 2023-2024 academic year. A mixed- methods research design, combining both quantitative and qualitative data, was employed in the study. Quantitative data were obtained through the“ Vocabulary Leaning Strategies Questionnaire”developed by Norbert Schmitt in 1997, which consists of 58 Likert- type items; qualitative data were collected through a focus group interview conducted with 7 pre-service teachers. The results indicate that the strategies most frequently used by the pre-service teachers fall under discovery strategies, particularly determination strategies (e.g., guessing from context, analyzing word parts), and consolidation strategies, particularly memory strategies (e.g. associating the word with other concepts, using the word in a sentence, reading the word aloud). According to the views of the participations, it was observed that woman pre-service teachers give more priority to consolidation strategies compared to discovery strategies. Moreover, it was found that their level of motivation and prior language learning experiences influenced their strategy choices. Additionally, female pre-service teachers were found to use vocabulary learning strategies more frequently than their male counterparts. Based on the findings, the study offers recommendations for future research in the field.