Son dönem kalp yetmezliği tedavisinde ventrikül destek cihazı ve kalp naklinin maliyet etkililik analizi
Cost-effectiveness analysis of ventricular assist device and heart transplantation in the treatment of end-stage heart failure
- Tez No: 938447
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT YİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, LVAD, Kalp Nakli, Maliyet Etkililik Analizi, Heart Failure, LVAD, Heart Transplant, Cost Effectiveness Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı, son dönem kalp yetmezliğinin kalp nakli (HTx) ve sol ventriküler destek cihazı (LVAD) tedavi yöntemlerinin geri ödeme kurumu olan SGK perspektifinden maliyet etkililiğini tespit etmek ve bu tedavi yöntemlerin bütçeye etkisini tahmin etmektir. Araştırma kapsamında maliyet verileri Delphi Panel yöntemiyle, etkililik verileri ise sistematik tarama yapılarak literatürden elde edilmiştir. Delphi Panel yöntemi kapsamında 11 kişilik multidisipliner alanlarda çalışan uzman grubu ile maliyet formu oluşturulmuştur. Etkililik verileri ise yapılan sistematik derleme ile elde edilmiştir. Araştırmada tedavi seçeneklerinin maliyet etkiliği Markov modeli ile hesaplanmıştır. Araştırmada, model döngü uzunlukları aylık olarak çalıştırılmış ve zaman dilimi ömür boyu (10 yıl) alınmıştır. Araştırmada tedavi seçeneklerinin klinik etkililiği kaliteye ayarlanmış yaşam yılı (QALY) ölçütü ile hesaplanmıştır. İndirgeme oranı %3 olarak alınmıştır. Sonuçlar İlave Maliyet Etkililik Oranı (İMEO) ve ilave net parasal fayda (NMB) ölçütleri ile tespit edilmiştir. Ayrıca tek yönlü ve olasılıksal duyarlılık analizi (PSA) yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre 10 yıllık zaman diliminde HTx toplam maliyeti 2.250.974-TL/69.840 $ olup bu maliyetin %55,5'i operasyon maliyeti, %44,5'i ise ilaç ve takip maliyetidir. LVAD tedavisinin toplam maliyeti 3.000.956 TL/93.110 $ olup toplam maliyetin %62,8'i operasyon ve cihaz maliyeti, %37,2'si ise ilaç ve takip maliyetidir. HTx tedavi seçeneğinin QALY değeri 8,39 iken LVAD tedavisinin QALY değeri 7,39 olarak tespit edilmiştir. Maliyet etkililik analizi sonucunda kalp nakli LVAD'a göre 0,99 QALY ve 753,432 TL/23.376-$ ilave kazanç sağlamıştır. Bütçe etki analiz sonuçlarına göre kalp nakli tedavi maliyetleri 2024 yılı toplam sağlık harcamalarının %0,01'ini oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada son dönem kalp yetmezliği tedavisinde HTx'in LVAD'a kıyasla maliyet etkili bir tedavi seçeneği olduğu tespit edilmiştir. Ancak HTx hastası bir donör kalbi için bekleme süresi sırasında ölebilmekte veya kötüleşen klinik durum nedeniyle nakil için uygun olmayabilmektedir. Bu hastalar için ise, LVAD tedavisi HTx tedavisine bir köprü veya HTx'e alternatif bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle her iki tedavi yöntemlerinin her biri hayat kurtarıcı birer müdahaledir. Son dönem kalp yetmezliği tedavisinde bu tedavi yöntemleri rekabetçi olmaktan ziyade tamamlayıcı tedavi yöntemleri olarak düşünülmelidir. Ayrıca son dönem kalp yetmezliği hastalarının tamamına kalp nakli yapılması mümkün olmaması nedeniyle LVAD yönteminin maliyet etkililiğini artırmak için cihaz maliyetinin azaltılması yönünde sağlık politikaları geliştirilmesi önerilmektedir. Son dönem kalp yetmezliği tedavisinde LVAD cihaz teknolojisinin klinik etkililik bulgularının iyileşmesi ve maliyetinin düşmesi durumunda bu tedavilerin maliyet etkililiği yeniden analiz edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the cost-effectiveness of heart transplantation (HTx) and left ventricular assist device (LVAD) treatment modalities for end-stage heart failure from the perspective of SSI, the reimbursement institution, and to estimate the budget impact of these treatment modalities. Within the scope of the research, cost data were obtained by Delphi Panel method and effectiveness data were obtained from the literature by systematic review. Within the scope of the Delphi Panel method, a cost form was created with a group of 11 experts working in multidisciplinary fields. Effectiveness data were obtained through a systematic review. In the study, the cost-effectiveness of treatment options was calculated with the Markov model. In the study, the model cycle lengths were run monthly and the time period was taken as lifetime (10 years). The clinical effectiveness of treatment options in the study was calculated using quality-adjusted life years (QALYs). The reduction rate was taken as 3%. The results were determined by Additional Cost Effectiveness Ratio (ICER) and additional net monetary benefit (NMB) measures. One-way and probabilistic sensitivity analyses (PSA) were also performed. According to the findings of the study, the total cost of HTx was 2.250.974 TL/69.840 $ in 10 years, of which 55,5% was operation cost and 44,5% was drug and follow-up cost. The total cost of LVAD treatment was 3.000.956 TL/93.110 $, of which 62,8% was operation and device cost and 37,2% was medication and follow-up cost. While the QALY value of HTx treatment option was 8.39, the QALY value of LVAD treatment was 7.39. As a result of the cost-effectiveness analysis, heart transplantation provided an additional gain of 0.99 QALY and 753.432 TL/$23,376-$ compared to LVAD. According to the results of the budget impact analysis, it was determined that heart transplantation treatment costs accounted for 0.01% of total health expenditures in 2024. In this study, HTx was found to be a cost-effective treatment option compared to LVAD in the treatment of end-stage heart failure. However, HTx patients may die during the waiting period for a donor heart or may not be eligible for transplantation due to deteriorating clinical condition. For these patients, LVAD therapy is used as a bridge to HTx therapy or as an alternative therapy to HTx. Therefore, each of the two treatment modalities is a life-saving intervention. In the treatment of end-stage heart failure, these treatment modalities should be considered as complementary rather than competitive. In addition, since it is not possible to perform heart transplantation in all patients with end-stage heart failure, it is recommended to develop health policies to reduce the cost of the device in order to increase the cost-effectiveness of the LVAD method. In case the clinical efficacy findings of LVAD device technology in the treatment of end-stage heart failure improve and its cost decreases, the cost-effectiveness of these treatments should be re-analysed.