The impact of discrimination against minority tribes in Somalia
Somali'de azınlık kabilelere yönelik ayrımcılığın etkisi
- Tez No: 938454
- Danışmanlar: PROF. DR. MİM KEMAL ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Ötekileştirme, Azınlıklar, Discrimination, Otherization, Minorities
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Özet Çalışma, Somali'deki azınlık kabilelere yönelik ayrımcılığın etkisine dayanıyor. Çalışma, Somali'deki azınlık kabilelerinin karşılaştığı ayrımcılığı kapsamlı bir şekilde incelemek için nicel ve nitel verilerden yararlanan sıralı bir araştırma çalışması kullandı. Ayrımcılığın biçimleri ve etkilerine ilişkin anketleri toplam 300 katılımcı tamamladı. Ek olarak, 20 derinlemesine görüşme ve dört odak grubu deneyimlere, toplumsal etkilere ve önerilen çözümlere ilişkin niteliksel bilgiler üretti. Nicel analizler istihdamda (%31,7), devlet hizmetlerinde (%23,7) ve diğer alanlarda ayrımcılığın öne çıktığını ortaya çıkardı. Olumsuz zihinsel sağlık, fiziksel sağlık, sosyoekonomik ve nesiller arası etkiler bildirildi. Kimlik gizleme, görünüşe dayalı önyargı, meslek ayrımcılığı, eğitim engelleri ve işyerinde kötü muamele etrafında niteliksel temalar ortaya çıktı. Ayrımcılık sosyal değeri, ilişkileri, fırsatları ve izolasyonu etkiledi. Tarihsel klan bölünmeleri modern alanları etkilemeye devam etti. Toplumun önerileri farkındalık kampanyaları, uzlaşma, eğitim reformu, mağdurlara destek, hakları vurgulayan tarafsız hukukun üstünlüğü, katılım, temsil, medyanın katılımı ve güvenlik konularına odaklanıyordu. Ayrımcılık, refaha zarar veren geniş kapsamlı bir gerçeği ifade ediyordu. Her iki veri alt kümesi de ayrımcılığın koordineli, katılımcı çözümler gerektiren çok boyutlu olduğunu vurguladı. Normal olmayan dağılımlar parametrik olmayan analizler gerektiriyordu. Ayrımcılık, uzun vadeli, tabandan çözümler gerektiren, uzun süreli eşitsizlik nedeniyle daha da kötüleşen bir sorun olarak ortaya çıktı. Azınlık anlatılarının ve tavsiyelerinin sağlanması, kapsayıcı kalkınma için gelişmiş yetkilendirme ve politika oluşturma. Katılımcı metodolojileri uygulayan gelecekteki işbirlikçi araştırmalar, içerideki-dışarıdaki dinamiklerin üstesinden gelme konusunda daha iyi bir anlayış vaat ediyor. Bu bağlamsallaştırılmış, katılımcı araştırma, Somali'deki ötekileştirmeye karşı anlayışın ve savunuculuğun güçlendirilmesini kolaylaştırdı.
Özet (Çeviri)
The study is based on the impact of discrimination against minority tribes in Somalia. The study used a sequential research study utilizing quantitative and qualitative data to comprehensively examine the discrimination faced by minority tribes in Somalia. A total of 300 participants completed surveys on forms and effects of discrimination. Additionally, 20 in-depth interviews and four focus groups produced qualitative information on experiences, social impacts, and proposed solutions. Quantitative analyzes revealed that discrimination was prominent in employment (31.7%), government services (23.7%), and other areas. Adverse mental health, physical health, socioeconomic, and intergenerational impacts have been reported. Qualitative themes emerged around identity concealment, appearance bias, occupational discrimination, educational barriers, and workplace mistreatment. Discrimination affected social value, relationships, opportunities, and isolation. Historical clan divisions continued to affect modern areasThe community's recommendations focused on awareness campaigns, reconciliation, education reform, support for victims, impartial rule of law emphasizing rights, participation, representation, media involvement and security. Discrimination expressed a far-reaching reality that was detrimental to well-being. Both data subsets highlighted that discrimination is multidimensional, requiring coordinated, participatory solutions. Non-normal distributions required non-parametric analysis. Discrimination has emerged as a problem exacerbated by longstanding inequality that requires long-term, grassroots solutions. Providing minority narratives and recommendations, enhanced empowerment and policy making for inclusive development. Future collaborative research applying participatory methodologies promises a better understanding of overcoming insider-outsider dynamics. This contextualized, participatory research facilitated strengthening understanding and advocacy against marginalization in Somalia.