Diş temizleme amacı ile kullanılan bir lazer sisteminin tasarımı
Design of a tooth cleaning system with laser
- Tez No: 938491
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lazer, Diş Temizliği, Tasarım, Laser, Tooth Cleaning, Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Diş hekimliğinde lazer teknolojileri, minimal invaziv tedavilerde sağladığı avantajlarla modern uygulamaların vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Lazerlerin diş temizliği, dolgu, kök kanal tedavisi ve diş beyazlatma gibi birçok uygulamadaki etkinliği, daha az kanama, minimal ağrı, kısa iyileşme süresi, enfeksiyon riskinin azalması ve yüksek hassasiyet gibi özelliklerle desteklenmektedir. Ancak, lazer parametrelerinin doğru şekilde optimize edilmesi, uygulama yöntemlerinin standartlaştırılması ve teknolojinin klinik koşullara uygunluğu bu yenilikçi yaklaşımın başarısı için kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, diş yüzeylerinin temizliği için optimize edilmiş lazer tabanlı bir sistem tasarlamayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çeşitli dalga boyları, güç seviyeleri ve uygulama tekniklerinin plak ve tartar giderimi üzerindeki etkileri detaylı ve sistematik bir şekilde incelenmiştir. Lazerin biyolojik doku ile etkileşimini anlamak hem klinik sonuçları iyileştirmek hem de çevre dokularda oluşabilecek olası hasarları önlemek adına büyük önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında 345 nm ile 980 nm arasındaki farklı dalga boylarına sahip lazerlerin belirli bir uzaklıktan, gerçek insan diş numunelerine farklı güçlerde ve belirli sürelerde uygulanmasıyla elde edilen sonuçlar dijital görüntüleme teknikleri ve standartlaştırılmış test protokolleri ile analiz edilmiştir. Ayrıca, lazerle temizleme işlemini destekleyebilecek yardımcı teknolojiler ve cihazlar da incelenmiştir. Bu kapsamlı yaklaşım, diş hekimliği uygulamalarında lazer teknolojisinin verimliliğini artırmayı, güvenilirliğini sağlamayı ve bu alanda yenilikçi sistemlerin geliştirilmesine rehberlik etmeyi hedeflemektedir. Elde edilen bulgular, lazer teknolojilerinin diş temizliğindeki potansiyelini ileri bir seviyeye taşımak ve modern diş bakımında daha etkili ve hasta dostu yöntemler geliştirmek için değerli bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Laser technologies have become an indispensable part of modern dentistry due to their advantages in minimally invasive treatments. The effectiveness of lasers in various applications such as dental cleaning, fillings, root canal treatments, and teeth whitening is supported by features such as reduced bleeding, minimal pain, shorter recovery times, decreased risk of infection, and high precision. However, the successful implementation of this innovative approach critically depends on the proper optimization of laser parameters, the standardization of application methods, and the technology's suitability for clinical conditions. This study aims to design and evaluate a laser-based system optimized for cleaning dental surfaces. The effects of various wavelengths, power levels, and application techniques on plaque and tartar removal were systematically and comprehensively investigated. Understanding the interaction of lasers with biological tissues is crucial for improving clinical outcomes and preventing potential damage to surrounding tissues. The research involved analyzing results obtained by applying lasers with different wavelengths ranging from 345 nm to 980 nm at specific distances, power levels, and durations to real human tooth samples. The analyses were conducted using digital imaging techniques and standardized testing protocols. Additionally, auxiliary technologies and devices that can support laser cleaning processes were examined. This comprehensive approach aims to enhance the efficiency and reliability of laser technology in dental applications and guide the development of innovative systems in this field. The findings provide valuable insights into advancing the potential of laser technologies for dental cleaning, contributing to the development of more effective and patient-friendly methods in modern dental care.