Perianal fistül cerrahisi geçiren hastalarda yapılan cerrahi yöntem çeşitlerinin, yaşam kalite anketi (Qolaf-q) ile karşılaştırılması
Comparison of the types of surgical methods performed inpatients undergoing perianal fistula surgery with the quality of life questionnaire (Qolaf-q)
- Tez No: 938499
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF SEVİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Anal fistül, Cerrahi, LIFT, Seton, Yaşam kalitesi, Anal fistula, LIFT, Seton, Surgery, Quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı perianal fistül hastaları için“QoLAF-Q Hasta Memnuniyeti Anketi”nin hastalar üzerindeki memnuniyet skorlaması tespit edilmek yoluyla cerrahi yöntemler arasında kıyaslama yapılması ve ideal cerrahi operasyon planını ortaya koymaktır. Yöntemler: Çalışmaya dahil edilen hastalara fistülektomi veya fistülotomi yapılmıştır. Hastanın inkontinans şüphesi durumunda fistolomi uygulaması fistülektomiye tercih edilmiştir. Suprasfinkterik fistüllerde ise seton cerrahisi uygulanmıştır. Transfinkterik fistüllerde ise LIFT prosedürü tercih edilmiştir Hastaların yaş, kronik hastalık, kullanılan ilaçlar, anorektal cerrahi öyküsü kaydedilmiştir. QoLAF- Q anketi preoperative yatış esnasında, postoperatif 2. ve 4. haftalarda olmak üzere toplamda 3 kez uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda QoLAF-Q ölçek puan ortalaması ameliyat öncesi dönemde 38,7 iken ameliyattan 2 hafta sonra 30,8 ve ameliyattan 4 hafta sonra dönemde ise 28,0 olduğu tespit edildi. Ameliyattan 2 hafta sonra yapılan QoLAF-Q ölçek puanı ile gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık olduğu tespit edildi. Gruplar arasındaki farklılıklar incelendiğinde Fistolotomi ve fistülektomi yöntemi ve Seton yöntemi kullanılan hastaların, Lift ve Modifiye Lift yöntemi kullanılan hastalara göre daha yüksek QoLAF-Q ölçek puanına sahip oldukları tespit edildi. Sonuç: Her bir fistül ve hasta için ayrı ayrı değerlendirme yapılmalı ve hasta yönetimi kişiselleştirilmelidir. Tecrübeli ellerde uygulanacak doğru seçilmiş cerrahi prosedür ile hastaların yaşam kalitesi düzelebilir. Bu konuda yapılacak uzun takip süreli, çok merkezli, kontrol grubu olan ve farklı tedavi modalitelerini içeren geniş katılımlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare surgical methods by determining the satisfaction scoring of the“QoLAF-Q Patient Satisfaction Questionnaire”for perianal fistula patients and to reveal the ideal surgical operation plan. Methods: Patients included in the study underwent fistulectomy or fistulotomy. Fistulotomy was preferred to fistulectomy in case of suspected incontinence. Seton surgery was performed in suprasphincteric fistulas. In transphincteric fistulas, LIFT procedure was preferred. Age, chronic disease, medications, anorectal surgery history were recorded. The QoLAF-Q questionnaire was administered 3 times in total: preoperative hospitalization, postoperative 2nd and 4th weeks. Results: In our study, the mean QoLAF-Q scale score was 38.7 in the preoperative period, 30.8 2 weeks postoperatively and 28.0 4 weeks postoperatively. It was determined that there was a statistically significant difference between the groups with the QoLAF- Q scale score 2 weeks after surgery. When the differences between the groups were analyzed, it was determined that the patients who used Fistolotomy and fistulectomy method and Seton method had higher QoLAF-Q scale scores than the patients who used Lift and Modified Lift method. Conclusion: Each fistula and patient should be evaluated individually and patient management should be individualized. Properly selected surgical procedure in experienced hands can improve the quality of life of patients. There is a need for long follow-up, multicenter studies with control groups and large participation including different treatment modalities.