International climate migration governance: Ghana case
Uluslararası iklim göçü yönetişimi: Gana vakası
  1. Tez No: 938563
  2. Yazar: ISHMAEL ADJEI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Göçü, Gana, Afrika, Liberal Kurumsalcılık, İş Birliği, Yönetişim, Climate-migration, Ghana, Africa, Liberal Institutionalism, Cooperation, Governance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Son zamanlarda, insanların evlerini, topluluklarını ve ülkelerini iklim baskısı yüzünden terk etmelerine şahit olmak yaygın hale geldi. Gelecekte daha da artması beklenen bu iklim kaynaklı zorunlu göç hareketleri devletlere yük teşkil etmektedir. Ancak iklim göçü yönetişiminde resmi icraatlar ve kamuoyunun beklentileri arasında belirgin farklar mevcuttur. Gana'yı vaka incelemesi olarak kullanan bu çalışma, iklim değişikliği ve göç yönetişimi arasındaki ilişkileri araştırmaktadır. Ayrıca bu çalışma, liberal kurumsalcılık çerçevesinden ilgili aktörler ve kurumsal mekanizmaların iş birliği içine dahil edilerek iklim göçünün daha iyi nasıl yönetilebileceğini incelemektedir. Gana iklim kaynaklı göçü kabul etmekle birlikte, sürdürülebilir çözümler için ilgili kurumlar ve paydaşlarla etkili biçimde iş birliği yapmaya gerektiği önceliği vermemektedir. Çalışmanın özgünlüğü, göç yönetişimi yapısındaki mevcut yukarıdan-aşağı yaklaşıma aşağıdan-yukarı bir yaklaşımın dâhil edilmesi için ilgili tüm paydaşlar ve kurumların içerilmesi için bir çağrı yapmasıdır. Ayrıca, Gana ve diğer aktörler arasındaki iş birliği, özellikle bölge-altı (ECOWAS) ve bölgesel (AU) düzeylerde, çok önemlidir. Ancak bu iş birliği, bireysel aktörlerin iş birliğinden fayda elde ettiği, fakat bencilce hareket etmeleri durumunda kısa dönemde daha fazla fayda elde edecekleri beklentisiyle kaçma (bedavacılık) eğilimine sahip oldukları tutsak ikilemi (Tİ) durumuyla karakterizedir. Tİ durumu, göç sorunlarına ilişkin anlaşmaların gönüllülük esasına dayanması ve bu anlaşmaların hayata geçmesini sağlayacak kurumsal yapının eksikliği veya zayıflığıyla ilişkilidir. İhlâller ve bedavıcılıkla başa çıkmak için olası bir çözüm, etkili takip ve yaptırım mekanizmaları tarafından desteklenen bağlayıcı norm ve kuralları olan bir iklim göçü yönetişiminin tesis edilmesidir. Çalışma ayrıca, mevcut yerel çerçeveleri ve kurumları güçlendirmek için Gana'nın göç yönetişiminin önündeki koordinasyon sorunları, yetersiz finansman, zayıf kurumlar ve iç politik nüfuz gibi yapısal engellerin de ele alınması gerektiğini ve ancak bu şekilde bölgesel (ve küresel) paydaşlarla daha anlamlı iş birlikleri kurulabileceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recently, it has been common to witness people leaving their homes, communities and countries because of climate stress. These forced movements burden states with climate-induced migrants, who are expected to increase in the future. However, there are clear gaps between the official actions and public expectations in climate migration governance. Using Ghana as a case study, this study explores the relationships between climate change and migration governance. It examines how climate migration can be better governed by including relevant actors and institutional mechanisms for cooperation with a liberal institutionalist perspective. While Ghana recognizes climate-induced migration, it does not give the due priority to cooperating effectively with the relevant institutions and stakeholders for sustainable solutions. The study's novelty is its call to incorporate a bottom-up approach into the present top-down approach in migration governance architecture by means of including all relevant stakeholders and institutions. Also, cooperation between Ghana and other actors, especially within the sub-regional (ECOWAS) and regional (AU) levels is critical. However, this cooperation is characterized by a prisoner's dilemma (PD) situation where individual actors benefit from cooperation but have the tendency to defect (free ride) in expectation of more benefits from acting selfishly in the short-term. The PD situation is associated with the voluntary nature of agreements on migration issues and with the absence or weakness of institutional mechanisms to enforce these agreements. A prospective solution to deal with the violations and free riding is to establish a climate migration governance with binding norms and rules supported by effective monitoring and sanctioning mechanisms. Moreover, the study defends that, structural barriers to Ghana's migration governance, such as coordination problems, inadequate funds, weak institutions and domestic political influence, should be addressed to strengthen the existing domestic frameworks and institutions, so that they can cooperate more meaningfully with their regional (and global) counterparts.