Toplu beslenme sistemleri personeline yönelik sürdürülebilir beslenme eğitim modelinin geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi
Development of a sustainable nutrition education model for mass nutrition systems personnel and evaluation of its effectiveness Istinye University
  1. Tez No: 938576
  2. Yazar: İREM ERKILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUTLU TUÇE ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Beslenme Sistemleri, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Beslenme, Gıda Hijyeni, Sağlıklı Beslenme, Mass Nutrition Systems, Sustainability, Sustainable Nutrition, Food Hygiene, Healthy Nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, toplu beslenme sistemlerinde görev yapan personele yönelik sürdürülebilir beslenme eğitim modeli geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, toplu beslenme sistemleri personelinin sürdürülebilir beslenme, gıda hijyeni, gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme konularındaki bilgi, tutum ve davranış düzeyleri değerlendirilmiş; eğitim programının bu alanlardaki etkinliği değerlendirilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası yapılan değerlendirmelerde, 'Hijyen Algı Ölçeği' ve 'Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutum Ölçeği' personele uygulanmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası yapılan değerlendirmelerde personele verilen sürdürülebilir beslenme eğitimi sonrasında personelin hijyen algısı ve sürdürülebilir beslenme bilgi düzeyi artmış olup, bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmamızda toplu beslenme sistemlerinde görev alan personele yönelik verilen sürdürülebilir beslenme eğitimi sonrası uygulanan hijyen algı düzeyleri artmış, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye yönelik davranış değişikliği meydana gelmiştir. 'Hijyen Algı Ölçeği' puanlarında kadın katılımcıların ortalamasının (0,24 ± 15,56), erkek katılımcıların ortalamasına (0,42 ± 38,69) göre daha düşük olduğu, 'Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutum Ölçeği' puanları açısından kadınların ortalamasının (1,28 ± 12,21) erkeklerin ortalamasından (-1,25 ± 21,34) daha yüksek olduğu, 'olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, çevresel sürdürülebilirlik ve toplum sağlığı açısından sürdürülebilir beslenme eğitimlerinin önemini vurgulamakta ve gelecekte daha uzun süreli, kapsamlı eğitim programlarının gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to develop a sustainable nutrition training model for personnel working in mass nutrition systems and to evaluate its effectiveness. In the study, the knowledge, attitude and behavior levels of collective nutrition systems personnel on sustainable nutrition, food hygiene, food safety and healthy nutrition were evaluated; the effectiveness of the training program in these areas was evaluated. In the evaluations made before and after the training, 'Hygiene Perception Scale' and 'Attitude Scale Towards Healthy Nutrition' were applied to the personnel. After the sustainable nutrition training given to the personnel in the evaluations made before and after the training, the hygiene perception and sustainable nutrition knowledge of the personnel increased, and this result was not found to be statistically significant (p>0,05). In our study, after the sustainable nutrition training given to the personnel working in collective nutrition systems, the hygiene perception levels applied increased, and the behavior change for healthy and sustainable nutrition occurred. It was concluded that the average of female participants (0.24 ± 15.56) was lower than the average of male participants (0.42 ± 38.69) in terms of the 'Hygiene Perception Scale' scores, and the average of women in terms of 'Attitude towards Healthy Eating Scale' was higher than the average of men (1.28 ± 12.25 ± 21.34). The study emphasizes the importance of sustainable nutrition trainings in terms of environmental sustainability and community health and points to the need for longer term, comprehensive training programs in the future.