Artırılmış gerçeklik uygulamalarının ortaöğretim 9. sınıf kimya dersi 'Güçlü etkileşimler' konusunda öğrencilerin akademik başarılarına etkisi
The effect of augmented reality applications on students' academic achievement in 9th grade chemistry course 'Strong interactions'
  1. Tez No: 938582
  2. Yazar: GİZEM SALTIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖZBAYRAK AZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Artırılmış Gerçeklik, Güçlü Etkileşimler, Kimya Dersi, Academic Achievement, Augmented Reality, Chemistry Lesson, Powerful Interactions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada Ortaöğretim 9.sınıf Kimya dersi“Güçlü Etkileşimler”konusunda Artırılmış Gerçeklik (AG) uygulamalarının öğrencilerin akademik başarılarına etkisi incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda (N=35) dersler hazırlanan artırılmış gerçeklik uygulaması ile, kontrol grubunda (N=33) ise öğretim programının gerektirdiği şekilde yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde, 9. sınıf öğrencilerine yönelik“Güçlü Etkileşimler”konusuyla ilgili araştırmacı tarafından hazırlanan 7 açık uçlu soru hem ön-test hem de son-test olarak kullanılmıştır. Nitel veriler ise, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın bulguları, AG uygulamaları ile yapılan öğretimin deney grubu öğrencilerinin lehine olduğunu ve AG uygulamalarının öğrencilerin akademik başarılarını artırdığını ortaya koymuştur. Öğrenciler ile yapılan yarı yapılandırışmış görüşmelerde ise AG uygulamalarının ilgi çekici olduğu ve dersin daha etkileşimli hale geldiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Augmented Reality (AR) applications on students' academic achievement in the 9th grade chemistry course“Strong Interactions”was examined. Quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the study. In the experimental group (N=35), the lessons were carried out with the prepared augmented reality application, while in the control group (N=33), the lessons were carried out as required by the curriculum. In the data collection process, 7 open-ended questions prepared by the researcher on the subject of“Strong Interactions”for 9th grade students were used as both pre-test and post-test. Qualitative data were collected through semi-structured interviews. The findings of the study revealed that teaching with AR applications was in favor of the experimental group students and that AR applications increased the academic achievement of the students. In semi-structured interviews with students, it was stated that AR applications were interesting and the lesson became more interactive.