Pozitif psikoloji temelli psiko-eğitim programının ortaokul öğrencilerinin öz şefkat, psikolojik sağlamlık ve mutluluk düzeylerine etkisi
The effect of positive psychology-based psycho-training program on self-compassion, psychological resilience and happiness of middle school students
- Tez No: 938585
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR METE OTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pozitif psikoloji, öz şefkat, psikolojik sağlamlık, mutluluk, psiko-eğitim, Positive psychology, self-compassion, psychological resilience, happiness, psycho-education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, araştırma kapsamında geliştirilen ve uygulanan pozitif psikoloji temelli psiko-eğitim programının ortaokul öğrencilerinin öz şefkat, psikolojik sağlamlık ve mutluluk düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda ortaokul öğrencilerine yönelik 14 oturumluk psiko-eğitim programı geliştirilmiş, uygulanmış ve programın etkililiği test edilmiştir. Araştırmada psiko-eğitim programının etkililiğini test etmek için karma yöntem desenlerinden iç içe desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu için deneysel işlemin etkisini incelemek amacıyla, 2 (deney – kontrol) x 3 (ön test - son test - izleme testi) yarı deneysel desen kullanılmıştır. Psiko-eğitim programının oturumlarının tamamlanmasının ardından deney grubundaki katılımcılarla araştırmadaki nitel boyut için yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, her bir grupta ( deney - kontrol) 10 katılımcı olmak üzere toplam 20 ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada deney grubu katılımcılarına 14 oturumluk pozitif psikoloji temelli psiko-eğitim programı uygulanırken kontrol grubu katılımcılarına herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Deneysel müdahale öncesi programın pilot uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar İçin Öz Şefkat Ölçeği, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Ergen Mutluluk Ölçeği, Oturum Değerlendirme Formu ile Yarı Yapılandırılmış Bireysel Görüşme Formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Nicel veriler analiz edilirken betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler için t-testi ve tekrarlı ölçümler için ANOVA teknikleri kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada saptanan nicel bulgular, pozitif psikoloji temelli psiko-eğitim programına katılan deney grubundaki ortaokul öğrencilerinin öz şefkat, psikolojik sağlamlık ve mutluluk puan ortalamalarında psiko-eğitim programı sonrasında kontrol grubundaki deneklerin öz şefkat, psikolojik sağlamlık ve mutluluk puan ortalamalarına göre istatistiksel olarak artış olduğunu ve bu artışın kalıcı olduğunu göstermektedir. Araştırmanın nitel boyutunun bulguları ise, pozitif psikoloji temelli psiko-eğitim programının katılımcıların olumlu duygularını artırdığını, sosyal ilişkilerini desteklediğini, beceri düzeylerini artırdığını, içeriğinin yeterli olduğunu, oturum sayısının yeterli ve oturum süresinin artırılabilir olduğunu, programda kullanılan materyaller ile etkinliklerin eğlenceli ve yararlı olduğunu, grup liderinin etkili liderlik özellikleri taşıdığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, pozitif psikoloji temelli psiko-eğitim programının ortaokul öğrencilerinin öz şefkat, psikolojik sağlamlık ve mutluluk düzeylerine olumlu katkısının bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of the positive psychology-based psycho-education program developed and implemented within the scope of the research on the self-compassion, psychological resilience and happiness levels of middle school students. In line with the purpose of the research, a 14 session psycho-education program for middle school students was developed, implemented and the effectiveness of the program was tested. In the research, in order to test the effectiveness of the psycho-education program, a nested design from mixed method designs was used. For the quantitative dimension of the research, a 2 (experimental - control) x 3 (pretest - posttest - follow-up test) quasi-experimental design was used to examine the effect of the experimental procedure. Following the completion of the sessions of the psycho-education program, semi-structured individual interviews were conducted with the participants in the experimental group for the qualitative dimension of the research. The study group of the research consisted of a total of 20 middle school 6th and 7th grade students, 10 participants in each group (experimental - control). While the 14-session positive psychology-based psycho-education program was applied to the experimental group participants in the research, no action was applied to the control group participants. The pilot implementation of the program was carried out before the experimental intervention. Self-Compassion Scale for Children, Child and Adolescent Psychological Resilience Scale, Adolescent Happiness Scale, Personal Information Form, Session Evaluation Form and Semi-structured Individual Interview Form were used as data collection tools in the research. Descriptive statistics, t-test for independent samples and ANOVA techniques for repeated measures were used to analyze the quantitative data. Content analysis was used to analyze the qualitative data. The quantitative dimension of the research show that there is a statistical increase in the mean scores of self-compassion, psychological resilience and happiness of the middle school students in the experimental group who participated in the positive psychology-based psycho-education program compared to the mean scores of self-compassion, psychological resilience and happiness of the subjects in the control group after the psycho-education program and this increase is permanent. The findings of the qualitative dimension of the research revealed that the positive psychology-based psycho-education program increased the positive emotions of the participants, supported their social relations, increased their skill levels, the content was sufficient, the number of sessions was sufficient and the session duration could be increased, the materials and activities used in the program were fun and useful and the group leader has effective leadership characteristics. As a result, it was determined that the positive psychology-based psycho-education program contributed positively to the self-compassion, psychological resilience and happiness levels of middle school students.