Sivil pilotlarda kalıcı tıbbi elverişsizlik nedenleri
Permanent medical disqualification among civilian pilots
- Tez No: 938866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hava ve Uzay Hekimliği, Air and Space Medicine
- Anahtar Kelimeler: pilot, havacılık tıbbı, havacılık muayenesi, tıbbi sertifika, tıbbi elverişsizlik, pilots, aerospace medicine, aeromedical examination, medical certification, medical unfitness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Hava ve Uzay Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Pilot sağlığı, uçuş emniyeti açısından kritik bir belirleyicidir. Bu çalışmada pilotlar arasında kalıcı tıbbi elverişsizlik nedenleri ve sıklıkları belirlenmiştir. Bulgularımızın uluslararası literatürle karşılaştırılması, havacılık personeli ve havacılık tıbbı uzmanları arasında farkındalık oluşturulması ve tıbbi muayenelerin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Veriler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Hava Sağlık Birimi dosya arşivinden retrospektif olarak incelenerek elde edilmiştir. 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında havacılık tıbbı muayenesine girmiş ve kalıcı elverişsizlik almış pilotların dosyaları incelenmiş; muayenelere ait verilerin yanı sıra elverişsizlik sebepleri sınıflandırılmış ve elverişsizlik oranları hesaplanmıştır. Bulgular: Üç yıllık süreçte 37.099 pilot-yılda 47 pilot uçuşa elverişsiz olarak tespit edilmiştir. Elverişsizlik hızı 1000 pilot-yılda 1,27 olarak hesaplanmış ve benzer çalışmalara kıyasla daha düşük bulunmuştur. En sık elverişsizlik nedenleri kardiyovasküler, psikiyatrik ve nörolojik sistemlere ait hastalıklar olmuştur. Kardiyovasküler elverişsizlikler 60–69 yaş grubunda belirgin şekilde artmış; psikiyatrik nedenlere bağlı elverişsizlikler ise en sık 30–39 yaş grubunda izlenmiştir. Ayrıca elverişsizlik hızı yaşla birlikte artmıştır. Elverişsiz bulunan pilotların yaklaşık yarısında; doğrudan elverişsizlik yerine izlem odaklı bir yaklaşım benimsendiğini gösteren aynı tanıya yönelik kısıtlama uygulanmış olduğu görülmüştür. Sonuç: Pilot sağlığını tehdit edebilecek durumların erken tespiti ve bu risklerin en aza indirilmesine yönelik koruyucu yöntemler geliştirilmesi uçuş emniyetinin sürdürülebilirliği açısından temel bir gerekliliktir. Bu çalışma, pilotlarda en sık elverişsizliğe sebep olan hastalıklara ilişkin risk faktörlerinin yönetimine yönelik sağlık geliştirme programlarının oluşturulması için bilimsel zemin oluşturmaktadır. Mevcut uygulamalara ek olarak, pilotlar ve havacılık tıbbı uzmanlarının farkındalığının güçlendirilmesi ve tıbbi uygunluk değerlendirmelerinin bireyselleştirilmiş izlem stratejileriyle desteklenmesi sürecin etkinliğini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pilot health is critical for flight safety. In this study, we identified the causes and frequencies of permanent medical unfitness among pilots in Türkiye. We aimed to raise awareness among aircrew and aeromedical examiners, to compare our findings with international literature, and to improve medical examinations. Materials and Methods: We reviewed the medical records of pilots found to be permanently unfit between January 1, 2021, and December 31, 2023, in the Directorate General of Civil Aviation, Aeromedical Section. Causes of unfitness were classified, and unfitness rates were calculated. Results: 47 pilots were assessed as unfit to fly within 37,099 pilot-years. The unfitness rate was 1.27 per 1000 pilot-years, lower than those reported in similar international studies. Cardiovascular, psychiatric, and neurological diseases were the most frequent conditions leading to unfitness. Cardiovascular unfitness increased significantly among pilots aged between 60 and 69, while psychiatric-related unfitness was most frequently observed in those between 30 and 39 years of age. The rate of unfitness increased with age. Approximately half of the unfit pilots had prior restrictions for the same diseases. In many cases, continued monitoring was initially preferred over immediate disqualification. Conclusion: Early diagnosis and management of health conditions that may compromise pilot fitness are essential for flight safety. This study provides a scientific basis for developing health promotion programs to manage the risk factors most commonly associated with unfitness in pilots. Raising awareness among pilots and examiners and tailored follow-up may enhance the effectiveness of medical fitness evaluations.