Sporcularda statik germe ve dinamik germe egzersizlerinin sprint performansına etkisi
Effect of statile stretching and dynamic stretching exercises on sprint performance in athletes
- Tez No: 938868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ZAMBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dinamik, Egzersiz, Germe, Performans, Sprint, Statik, Dynamic, Exercise, Stretching, Performance, Sprint, Static
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, sporcuların sprint performansı üzerinde statik ve dinamik esneme egzersizlerinin etkilerini karşılaştırmak ve hangi tür esneme egzersizinin sprint performansına üzerinde daha etkili olduğunu belirlemektir. 2024 sezonunda Gümüşhane de Amatör spor yapan toplam 16 sporcu çalışmaya gönüllü olarak katıldı. Bu çalışmaya katılan 16 sporcu hakkında genel bilgi verildi. Egzersizlere başlamadan önce sporcular rastgele olarak 2 gruba ayrıldı. Bu gruplardan biri Statik Esneme grubuydu, diğeri Dinamik Esneme grubuydu. Çalışmalara başlamadan önce sporcuların boy (cm) ve kilo (kg) ölçümleri alındı ve ön test olarak 10m ve 20m sprint koşuları yapıldı. Eğitimler 6 hafta sürdü ve haftada 3 gün yapıldı. Çalışma programının sonunda, son test olarak 10m ve 20m sprint ölçümleri alındı ve ön test ve son test değişiklikleri için analizler yapıldı. Statik Esneme Grubunun 10m ve 20m Sprint ölçümlerinde anlamlı bir fark tespit edilmezken, Dinamik Esneme Grubunun 10m ve 20m Sprint ölçümlerinde anlamlı bir fark tespit edildi. Bu çalışmada, 6 hafta boyunca gerçekleştirilen ısınma protokollerinin sonucunda, dinamik esneme egzersizleri yapan sporcuların 10m ve 20m sprint test sonuçlarında statik esneme grubuna kıyasla daha etkili sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Sonuç olarak, yarışmadan önce yapıldığında dinamik esneme egzersizlerinin statik esneme egzersizlerine göre daha olumlu sonuçlar verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effects of static and dynamic stretching exercises on sprint performance of athletes and to determine which type of stretching exercise is more effective on sprint performance. a total of 16 athletes who played amateur sports at Gümüşhane in the 2024 season voluntarily participated in the study. General information was given about the 16 athletes participating in this study. Before starting the exercises, the athletes were randomly divided into 2 groups. One of these groups was the Static Stretching group, the other was the Dynamic Stretching group. Before starting the studies, height (cm) and weight (kg) measurements of the athletes were taken and 10m and 20m sprint runs were performed as preliminary tests. The trainings lasted 6 weeks and were held 3 days a week. At the end of the study program, 10m and 20m sprint measurements were taken as the final test, and analyses were performed for pre-test and post-test changes. While no significant difference was detected in the 10m and 20m Sprint measurements of the Static Stretching Group, a significant difference was detected in the 10m and 20m Sprint measurements of the Dynamic Stretching Group. In this study, as a result of the warm-up protocols performed for 6 weeks, more efficient results were obtained in the 10m and 20m sprint test results of athletes who performed dynamic stretching exercises compared to the static stretching group. As a result, it was concluded that dynamic stretching exercises produced more positive results than static stretching exercises when performed before the competition.