Spor salonlarında egzersiz yapan kişilerde anabolik androjenik steroidlerin kullanımı ve saldırganlık eğilimi arasındaki ilişkinin araştırılması
Evaluation of the relationship between the use of anabolic androgenic steroids and aggression tendency in individuals exercising at fitness centers
- Tez No: 938921
- Danışmanlar: PROF. DR. BORA BÜKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Spor, Forensic Medicine, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anabolik Androjenik Steroidler, Saldırganlık, Spor, Anabolic Androgenic Steroids, Aggression, Sports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Spor salonlarında egzersiz yapan kişilerde anabolik androjenik steroidlerin kullanımı ve saldırganlık eğilimi arasındaki ilişki, spor psikolojisi ve sağlık alanında önemli bir konudur. Yapılan araştırmalar, anabolik steroidlerin kullanımının saldırganlık eğilimini artırabileceğini göstermektedir. Steroidlerin vücuttaki hormonal dengeleri etkilediği ve agresif davranışlara yol açabileceği bilinmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar ve sağlık otoritelerinin önerileri doğrultusunda, anabolik steroidlerin kullanımının saldırganlık eğilimi üzerindeki etkileri üzerine farkındalık oluşturulmalı ve bireylerin sağlıklarını korumak adına bilinçli kararlar almaları teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The relationship between the use of anabolic androgenic steroids and the tendency to aggression in people who exercise in gyms is an important topic in the field of sports psychology and health. Research shows that the use of anabolic steroids can increase the tendency to aggression. Steroids are known to affect hormonal balances in the body and can lead to aggressive behavior. In line with the scientific research on this subject and the recommendations of health authorities, awareness should be raised on the effects of anabolic steroids use on the tendency to aggression and individuals should be encouraged to make informed decisions to protect their health.