Çukurova koşullarında bazı 2 ve 6 sıralı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitlerinin verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma
A study on yield and yield components of some 2 and 6 row barley (Hordeum vulgare L.) varieties in Çukurova conditions
  1. Tez No: 938970
  2. Yazar: ERDEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TACETTİN YAĞBASANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, Altı sıralı arpa, İki sıralı arpa, Çeşit, Verim, Barley, Six-row barley, Two-row barley, Variety, Yield
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, 2022-2023 yetiştirme döneminde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada; 8 adet 6 sıralı arpa çeşidi (Altıkat, Ay, Bayrak, Egebeyi, Finola, Güldeste, Kendal, Placidia), 8 adet 2 sıralı arpa çeşidi (Alastro, Burakbey, Explorer, Gte Ahat, Harman, Manava, Samyeli, Sentosa) olmak üzere toplam 16 arpa çeşidinde; m2'de bitki sayısı, m2de sap sayısı, m2de başak sayısı, bitkide sap sayısı, bitkide başak sayısı, başaklanma süresi, başaklanma-erme süresi, bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta dane sayısı, başakta dane ağırlığı, bin dane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, nişasta oranı ve dane veriminin incelenmesi amaçlanmıştır. Altı sıralı arpa çeşitleri arasında en yüksek dane verimi 679.2 kg/da ile Bayrak ve 625.0 kg/da ile Finola çeşidinden, iki sıralı arpa çeşitleri arasında en yüksek dane verimi 628.3 kg/da Gte Ahat ve 579.0 kg/da ile Explorer çeşidinden elde edildiği saptanmıştır. Altı sıralı arpa çeşitlerinin dane verimi ortalama değerleri (571.7 kg/da) ile iki sıralı arpa çeşitlerinin ortalama değerleri (530.7 kg/da) karşılaştırıldığında altı sıralı arpa çeşitlerinin dane verimi değerlerinin daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted during the 2022–2023 growing season at the experimental field of Çukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, following a randomized complete block design with four replications. The experiment involved a total of 16 barley cultivars, including eight six-row cultivars (Altıkat, Ay, Bayrak, Egebeyi, Finola, Güldeste, Kendal, Placidia) and eight two-row cultivars (Alastro, Burakbey, Explorer, Gte Ahat, Harman, Manava, Samyeli, Sentosa). The aim of the study was to evaluate several agronomic traits, including plant number per square meter, number of stems per square meter, number of spikes per square meter, number of stems per plant, number of spikes per plant, heading time, heading-to-maturity duration, plant height, spike length, number of spikelets per spike, number of grains per spike, grain weight per spike, thousand grain weight, hectoliter weight, protein content, starch ratio, and grain yield. According to the results, among the six-row barley cultivars, the highest grain yields were recorded from Bayrak (679.2 kg/da) and Finola (625.0 kg/da), whereas among the two-row cultivars, Gte Ahat (628.3 kg/da) and Explorer (579.0 kg/da) showed the highest performance. When average grain yields were compared, six-row cultivars yielded 571.7 kg/da on average, while two-row cultivars yielded 530.7 kg/da, indicating that six-row cultivars had a relatively higher yield potential under the agroecological conditions of Çukurova.