SGLT-2 inhibitörü kullanmayan kronik böbrek hastalarının özellikleri
Characteristics of chronic kidney disease patients not using SGLT-2 inhibitors
- Tez No: 939031
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: SGLT-2 inhibitörleri, Kronik Böbrek Hastalığı, Genitoüriner Sistem Enfeksiyonu, Diabetes Mellitus, SGLT-2 inhibitors, Chronic Kidney Disease, Genitourinary System Infection, Diabetes Mellitus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde, diyabetik ve non-diyabetik Kronik Böbrek Hastalığı olan bireylerde kılavuzlarda 1. basamak tedavi olarak önerilen SGLT-2 inhibitörlerinin kullanımı yetersizdir. Bunu etkileyen hasta ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif analitik ve kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Kocaeli Şehir Hastanesi Nefroloji Kliniği'ne 01.04.2023-01.06.2024 tarihleri arasında başvuran Kronik Böbrek Hastalığı olarak takip edilen hastalar analiz edilerek SGLT-2 inhibitörü kullanmayan 995 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, eşlik eden hastalıklar, kullandıkları tedaviler ve laboratuvar parametreleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 72,3±14,4 yıl olarak kaydedildi. Bunların 464 tanesi erkek; 531 tanesi kadın idi. Hastaların çoğunu %63,6 oranı ile evre 3 kronik böbrek hastaları oluşturmaktaydı. SGLT-2 inhibitörü kullanmama nedenleri en sık genitoüriner sistem enfeksiyonları ve non-diyabetik olmaları idi. Diyabetik ketoasidoz, alt ekstremite amputasyonları, hipotansiyon ve nekrotizan fasiit gibi nadir görülen komplikasyonlar nedenli SGLT-2 inhibitörü kullanılmama durumu gözlenmedi. Sonuç: Güncel kılavuzlarda, GFH≥20 ml/dk/1.73m² olan etyolojik faktör ne olursa olsun çoğu KBH'linin SGLT-2 inhibitörü tedavisi almasını morbidite ve mortaliteyi azalttığı için önerilmektedir. Farkındalığın düşük olmasından kaynaklı birçok KBH'li hasta, SGLT-2 inhibitörü tedavisi almamaktadır. Özellikle diyabetik olmalarına karşın SGLT-2 inhibitörü tedavisi almayan hastaların 2. en sık sebeple analiz edilmiş olması, kronik böbrek hastalığı tedavisinde eksik kaldığımızı göstermektedir. Güncel kılavuzların önerilerine dikkat edilmesi ve SGLT-2 inhibitörlerinin yaygın olarak kullanılmasının sağlanması morbidite ve mortalitede azalma sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The use of SGLT-2 inhibitors, which are recommended as first-line treatment in guidelines for individuals with diabetic and non-diabetic chronic kidney disease, is insufficient in many parts of the world, including our country. This study aimed to evaluate the patient-related factors influencing this. Materials and Methods: Our study was planned as a retrospective analytical and cross-sectional study. Patients followed as Chronic Kidney Disease at the Nephrology Clinic of Kocaeli City Hospital between 01.04.2023 and 01.06.2024 were analyzed, and 995 patients who did not use SGLT-2 inhibitors were included. The patients' demographic data, comorbidities, treatments, and laboratory parameters were recorded. Results: The average age of the patients participating in the study was recorded as 72.3±14.4 years. Among them, 464 were male, and 531 were female. The majority of the patients, 63.6%, were in stage 3 of chronic kidney disease. The most common reasons for not using SGLT-2 inhibitors were genitourinary system infections and not having diabetes. No cases of SGLT-2 inhibitor discontinuation due to rare complications such as diabetic ketoacidosis, lower extremity amputations, hypotension, or necrotizing fasciitis were observed. Conclusion: In current guidelines, it is recommended that most patients with chronic kidney disease (CKD) who have an eGFR ≥ 20 ml/dk/1.73m², regardless of the etiology, receive SGLT-2 inhibitor treatment, as it has been shown to reduce morbidity and mortality. However, due to low awareness, many CKD patients do not receive SGLT-2 inhibitor therapy. Especially the fact that patients with diabetes who are not receiving SGLT-2 inhibitor treatment have been analyzed as the second most common reason indicates that we are falling short in the treatment of chronic kidney disease. Paying attention to the recommendations of current guidelines and ensuring the widespread use of SGLT-2 inhibitors will lead to a reduction in morbidity and mortality.