Epworth, Pittsburgh, Stanford, Jenkins, STOP-BANG ve Berlin ölçeklerinin yüksek apne hipopne indeksi ve oksijen desaturasyonunu öngörmedeki başarısı
The success of Epworth, Pittsburgh, Stanford, Jenkins, STOP-BANG and Berlin scales in prediction of high apnea hypopnea index and oxygen desaturation
- Tez No: 939064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ARI YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Apne hipopne indeksi, Oksijen desatürasyon indeksi, Polisomnografi, Obstrüktif uyku apnesi sendromu, Uyku değerlendirme araçları, Apnea hypopnea index, Oxygen desaturation index, Polysomnography, Obstructive sleep apnea syndrome, Sleep assessment tools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu (OSAS) riskini değerlendirmek için Epworth Uykululuk Ölçeği (ESS), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Stanford Uykululuk Ölçeği (SSS), Jenkins Uyku Ölçeği (JSS), STOP-BANG ve Berlin Anketi (BA) gibi çeşitli uyku değerlendirme araçları geliştirilmiştir. Çalışmamızın amacı, bu araçların yüksek apne hipopne indeksi (AHI) ve oksijen desatürasyon indeksine (ODI) sahip bireylerin belirlenmesindeki tahmin doğruluğunu, referans olarak kabul edilen polisomnografi (PSG) sonuçlarıyla karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız uyku bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir klinikte PSG yapılan 164 hastadan oluşan bir örneklem üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar PSG öncesinde altı uyku değerlendirme aracını da tamamladılar. Araçlardan elde edilen puanlar istatistiksel olarak analiz edilerek yüksek AHI ve ODI'yi tahmin etme yetenekleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, şiddetli OSAS (AHI >30) grubunun yaş, vücut kitle indeksi (VKİ) ve boyun çevresi değerlerinin (50,48 yıl, 33,70 kg/m2, 42,55 cm) hafif (45,03 yıl, 30,25 kg/m2, 40,18 cm) veya normal (39,56 yıl, 27,80 kg/m2, 38,0 cm) gruptakilere kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. STOP-BANG (p=0,003) ve BA' nın (p=0,004) AHI ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterdiği tespit edilmiştir (p<0,05). Bağımsız değişkenler dahil edildikten sonra STOP-BANG ve BA' nın doğru sınıflama yüzdeleri sırasıyla (%88,4 ve %78,7) olarak belirlenmiştir. STOP-BANG' in doğru sınıflamasına etki eden en önemli faktör boyun çevresi (p=0,025) ölçümü iken bu faktör BA için VKİ değeri (p=0,004) olarak bulunmuştur. Sonuçlar: STOP-BANG ve BA orta- ağır OSAS'lı hastaları belirlemede daha yüksek duyarlılık göstermeleri nedeniyle klinik pratikte daha kullanışlı araçlar olarak öne çıkmaktadır. ESS, PUKİ, SSS ve JSS daha düşük tanısal özgüllüğe sahip olduğundan OSAS'ı doğru tahmin etme yetenekleri sınırlı kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Various sleep assessment tools have been developed to assess the risk of Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS), including the Epworth Sleepiness Scale (ESS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Stanford Sleepiness Scale (SSS), Jenkins Sleep Questionnaire (JSS), STOP-BANG and Berlin Questionnaire (BA). The aim of our study was to evaluate the predictive accuracy of these tools in identifying individuals with high apnea-hypopnea index (AHI) and oxygen desaturation index (ODI) by comparing them with the results of Polysomnography (PSG), which is accepted as a reference. Material and Method: Our study was conducted on a sample of 164 patients who underwent PSG in a clinic specializing in sleep disorders. Participants completed six sleep assessment instruments prior to PSG. The scores obtained from the instruments were statistically analyzed to assess their ability to predict high AHI and ODI. Results: In our study, it was found that the age, BMI and neck circumference values of the severe OSAS (AHI >30) group (50,48 years, 33,70 kg/ m2, 42,55 cm) were higher than those of the mild (45,03 years, 30,25 kg/ m2, 40,18 cm) or normal (39,56 years, 27,80 kg/ m2, 38,0 cm) groups. It was found that STOP-BANG (p=0,003) and BA (p=0,004) showed a statistically significant relationship with AHI (p<0,05). After including the independent variables, the correct classification percentages of STOP-BANG and BA were determined as (88,4% and 78,7%), respectively. The most important factor affecting the correct classification of STOP-BANG was neck circumference (p=0,025), while for BA this factor was found to be BMI value (p=0,004). Conclusion: STOP-BANG and BA stand out as more useful tools in clinical practice due to their higher sensitivity in identifying patients with moderate-severe OSAS. Since ESS, PSQI, SSS and JSS have lower diagnostic specificity, their ability to accurately predict OSAS remains limited.