Diyabetes mellitus tanısı olan geriatrik olgularda SGLT2-İ kullanımının kognitif fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of SGLT2-I use on cognitive functions in geriatric patients diagnosed with diabetes mellitus
  1. Tez No: 939078
  2. Yazar: ELİF PARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN EMRE KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel bozukluk, diyabet, geriatri, nöroprotektif ajanlar, SGLT2 inhibitörleri, Cognition disorders, diabetes mellitus, geriatrics, neuroprotective agents, SGLT2 inhibitors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada, SGLT-2 inhibitörü kullanan Tip 2 diyabetes mellitus tanılı geriatrik bireylerde bilişsel, metabolik ve fonksiyonel değişimlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Geriatri polikliniğine başvuran, diyabet tanısı almış ve SGLT-2 inhibitörü kullanan ≥65 yaş bireyler ile diyabet tanısı olmayan benzer yaş grubundaki bireyler karşılaştırılmıştır. Tüm bireyler 6 ay süreyle takip edilmiştir. Bilişsel fonksiyonlar Mini Mental Durum Muayenesi (MMSE), fonksiyonel durum Barthel İndeksi, Lawton-Brody IADL, POMA ve 6 metre yürüme testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: SGLT-2 inhibitörü kullanan grupta HbA1c, LDL, VKİ ve albümin/kreatinin oranlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler saptanmıştır. MMSE skorlarında global düzeyde anlamlı bir değişiklik görülmezken, kayıt alt bileşeninde sınırlı bir gerileme izlenmiştir. Alt grup analizlerinde, yalnızca SGLT-2 inhibitörü kullanan bireylerde bilişsel fonksiyonlarda stabilite korunmuş; SGLT-2 inhibitörü ile birlikte DPP-4 inhibitörü kullanan bireylerde ise MMSE skorlarında anlamlı azalma görülmüştür. Sonuç: Glisemik kontrolü sağlanmış ve kilo kaybı elde edilmiş geriatrik diyabet hastalarında SGLT-2 inhibitörü kullanımı, bilişsel testlerde global düzeyde anlamlı bir bozulmaya neden olmamıştır. Bulgular, bu ilaçların geriatrik popülasyonda bilişsel açıdan güvenli olabileceğini ve potansiyel nöroprotektif etkiler taşıyabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate cognitive, metabolic, and functional changes in elderly individuals (≥65 years) with type 2 diabetes mellitus who were receiving SGLT2 inhibitors. Material and Method: Elderly patients with type 2 diabetes using SGLT2 inhibitors were compared with non-diabetic peers in a geriatrics outpatient setting. All participants were followed up for 6 months. Cognitive function was assessed by the Mini-Mental State Examination (MMSE); functional status was evaluated using the Barthel Index, Lawton-Brody IADL, POMA, and the 6-meter walk test. Results: Significant improvements were observed in HbA1c, LDL, BMI, and albumin/creatinine ratio in the SGLT2 inhibitor group. While global MMSE scores remained stable, a limited decline was noted in the registration subcomponent. Subgroup analysis showed cognitive stability in those using SGLT2 inhibitors alone, whereas a significant decline in MMSE scores was found in patients using both SGLT2 and DPP-4 inhibitors. Conclusion: In elderly diabetic patients with improved glycemic control and weight loss, the use of SGLT2 inhibitors was not associated with global cognitive decline. These findings suggest that SGLT2 inhibitors may be a cognitively safe treatment option in the elderly and might possess potential neuroprotective effects.