Doğumun aktif fazında kullanılan ağrı ile baş etme yöntemlerinin doğum sonuçları üzerine etkisi
The effect of pain management methods used in the active phase oflabor on birth outcomes
  1. Tez No: 939083
  2. Yazar: EZGİ TAŞÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA YILMAZ ESENCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum Ağrısı, Aktif Faz, Ağrı ile Baş Etme Yöntemleri, Doğum Deneyimi, Ebelik Bakımı, Labour Pain, Active Phase, Pain Management Methods, Birth Experience, Midwifery Care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu araştırma, doğumun aktif fazında kullanılan ağrı ile baş etme yöntemlerinin doğum sonuçları üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Randomize kontrollü deneysel tasarımla yürütülen araştırma, Eylül 2023 –Haziran 2025 tarihleri arasında özel bir hastanede 120 primipar gebe ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar Müdahale 1 (egzersiz ve masaj), Müdahale 2 (masaj ve sıcak duş), Müdahale 3 (egzersiz, masaj ve sıcak duş) ve Müdahale 4 grubu (sadece farmakolojik girişimler) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Veriler; tanıtıcı bilgi formu, doğum izlem formu, visual analog skala (VAS), Doğum Deneyimi Ölçeği (DDÖ) ve doğum sonu değerlendirme formu ile toplanmıştır. Bu araştırmada ağrı düzeyi değerlendirildiğinde; 4-5 cm (p=0.001), 6-7 cm (p=0.034) ve 8-9 cm (p=0.030) servikal dilatasyon evrelerinde gruplar arasında anlamlı farklar saptanmıştır. Müdahale 2 grubunda ağrı düzeyinin belirgin biçimde daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Doğum süresi bakımından aktif faz (p=0.0001) ve geçiş fazı (p=0.022) sürelerinde gruplar arasında anlamlı farklar bulunmuş; müdahale gruplarında doğumun bu evrelerinin daha kısa sürdüğü tespit edilmiştir. Doğum şekli açısından da müdahale gruplarında (müdahale 1 %76.7; müdahale 2 ve 3 %86.7) spontan doğum oranlarının daha yüksek, müdahale 4 grubunda ise sezaryen oranının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Doğum sonrası yenidoğanın 1. ve 5. dakika APGAR skorları ile gruplararası anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. DDÖ puanları incelendiğinde, Müdahale 3 grubunun puanının yüksek olduğu (49.00) görülmüş, ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, doğumun aktif fazında uygulanan masaj, egzersiz ve sıcak duş gibi nonfarmakolojik yöntemlerin ağrı yönetimini kolaylaştırdığı, doğum süresini kısalttığı ve normal doğum oranını artırdığı görülmüştür. Ebelik bakımına entegre edilen bu yöntemlerin, gebelerin doğum sürecinde fiziksel ve duygusal desteklenmesini sağlayarak doğum sonuçlarını iyileştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of pain management methods employed during the active phase of labour on birth outcomes. Conducted with a randomised controlled experimental design, the research included 120 primiparous women who gave birth at a private hospital between September 2023 and June 2025. Participants were allocated into four groups: Intervention 1 (exercise and massage), Intervention 2 (massage and warm shower), Intervention 3 (exercise, massage and warm shower), and a Control group (pharmacological interventions only). Data were collected using a demographic information form, birth monitoring form, Visual Analogue Scale (VAS), Birth Experience Scale (BES), and postpartum evaluation form. In this study, when pain levels were assessed, significant differences were found between groups at cervical dilation stages of 4–5 cm (p=0.001), 6–7 cm (p=0.034) and 8–9 cm (p=0.030). It was observed that the pain level was significantly lower in the intervention 2 group. In terms of delivery time, significant differences were found between the groups in the active phase (p=0.0001) and transition phase (p=0.022) durations; it was determined that these stages of delivery were shorter in the intervention groups. In terms of mode of delivery, the rates of spontaneous delivery were higher in the intervention groups (intervention 1: 76.7%; intervention 2 and 3: 86.7%), while the rate of caesarean section was higher in the control group. No significant relationship was found between the groups in terms of the newborn's APGAR scores at 1 and 5 minutes postpartum. When DDÖ scores were examined, the Intervention 3 group had a higher score (49.00), but no statistically significant difference was found between the groups. In conclusion, non-pharmacological methods such as massage, exercise, and warm showers, when applied during the active phase of labour, appear to facilitate pain management, shorten labour duration, and increase the rate of spontaneous birth. Integrating these practices into midwifery care may enhance both physical and emotional support for women, ultimately improving birth outcomes.