Platform üzeri konuşlu birden fazla RF alt sistemin birlikte çalışabilirliği
Interoperability of multiple RF subsystems deployed on the same platform
- Tez No: 939110
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM EGEMEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik girişim, Electromagnetic interference
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, platform üzerine konuşlu olan RF sistemlerin birbirlerini etkilemeden çalışabilmeleri için antenler arası izolasyon, çıkış gücü, anten kazancı, band genişliği, hat kayıpları, LNA kazancı, SNR, gürültü figürü, alış hassasiyeti, duyarsızlaşma seviyesi gibi parametreleri kullanarak matematiksel modellerle RF antenlerin yerleşimleri doğrultusunda RF Birlikte Çalışabilirlik analizi yapılmaktadır. Platform üzerine yerleştirilen antenlerin konumuna ve platformun yapısalında kullanılan malzemenin özelliklerine bağlı olarak değişen izolasyon verileri halihazırdaki yazılım araçları kullanılarak analiz edilerek hesaplamalarda kullanılmıştır. RF Birlikte Çalışabilirlik kapsamında farklı senaryolar üzerinden değerlendirmelerde bulunabilmek için analiz aracında bulunan hazır bir Quadrotor modeli kullanılmıştır ve bu model üzerine farklı senaryolar için Wi-Fi modem, RC kumanda, Bluetooth cihaz, GPS anteni, 3.5 GHz Radar mesafe ölçer antenleri yerleştirilmiş izolasyon değerleri EM analiz aracı ile modellenerek elde edilmiştir. Elde edilen izolasyon verileri kullanılarak RF Birlikte Çalışabilirlik analizleriyle Bant İçi, Bant Dışı, Kaynak Geniş Bant Gürültüsü, Spur, Harmonik ve Modülasyonlar Arası Bozunum girişimlerinin hesaplanarak platform üzeri RF sistemlerin birbirlerine olan etkileri analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, RF Interoperability analysis is performed to ensure that RF systems whose antennas are placed on the platform can operate without interfering with each other. This is achieved by using mathematical models based on parameters such as inter-antenna isolation, output power, antenna gain, bandwidth, line losses, LNA gain, SNR, noise figure, receiver sensitivity, and desensitization level, considering the location of RF antennas. Isolation data, which varies depending on the position of the antennas on the platform and the properties of the materials used in the platform's structure, have been analyzed and utilized in calculations using existing software tools. To evaluate different scenarios within the scope of RF Interoperability, a pre-existing Quadrotor model in the analysis tool is used. Various devices, including a Wi-Fi, RC receiver, Bluetooth, GPS and 3.5 GHz radar rangefinder antennas, are placed on this model for different scenarios. The isolation values are obtained by modeling with an EM analysis tool. Using the isolation data obtained, the effects of RF systems on the platform on each other are analyzed by calculating In-Band, Out-of-Band, Source Wideband Noise, Spur, Harmonic and Inter-Modulation Distortion interferences with RF Interoperability analysis.