Tiksotropik ajanların çene-yüz protezlerinde kullanılan silikon materyalinin mekanik özelliklerine etkisi
The effect of thixotropic agent on the mechanical properties of maxillo-facial silicone materials
- Tez No: 242823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM KURTOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konjental Deformite, Viskozite, Tiksotropik Ajan, Congenital Deformity, Viscosity, Thixotropic Agent
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çene yüz protezi, kanser, travma veya konjenital deformiteler nedeniyle kayba uğramış fasiyal dokuları protetik apareyler ile restore etme bilim ve sanatıdır. Protezlerin başarısı öncelikli olarak defektin yerine ve boyutlarına, hekimin deneyimine ve kullanılan materyalin özelliklerine bağlıdırÇene-yüz protezlerinin yapımında kullanılacak materyallerin sahip olması gereken pek çok özelliğin yanında, yüksek yırtılma ve çekme dayanımı göstermesi ve yerine geçtiği dokulara benzer görünüm ve sertlikte olması arzu edilir. Materyalin sahip olması gereken diğer önemli bir özellik, kürlenme öncesi kolay çalışılabilmesi ve kalıba alınabilmesi için yeterli viskoziteye sahip olmasıdırÇene-Yüz protezlerinin yapımı sırasında silikonun akışkanlığını değiştirebilmek ve dolayısıyla çalışılabilirliğini sağlamak için tepim öncesi silikon içerisine akıcılığı düzenleyici tiksotropik ajan eklenir. Silikona eklenen tiksotropik ajan miktarı tamamen uygulayıcının kontrolündedir. Üretici firmalar akıcılığın kontrolü için platinyum bazlı silikon elastomerlere 1-2 damla tiksotropik ajan eklenmesini tavsiye etmektedirler. Silikon elastomerler farklı viskozitelere sahiptir ve tiksotropik ajan kullanımının malzemenin mekanik davranışına etki etmesi muhtemeldir. Ayrıca tiksotropik ajan kullanımının ve kullanılan tiksotropik ajan miktarının silikon materyalinin mekanik ve fiziksel özelliklerine, protezin uzun dönem başarısına nasıl bir etkide bulunduğuna dair literatürde herhangi bir çalışma ve bilgi mevcut değildirBu çalışmanın amacı çene yüz protezinin imalatı sırasında hekim tarafından silikona eklenen akıcılığı düzenleyici ajan miktarının silikonun mekanik özelliklerine etkisini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Extraoral maxillofacial prosthetics is the state of art and science restoring missing and/or defective facial tissues resulting from cancer surgery, accidental or congenital deformities. The success of the prosthesis depends on the size and localisation of the defect, experience of the maxillofacial prosthodontist or anaplastologist, and the properties of the materials used.Besides many properties, the maxillofacial prosthetic materials should have high tear and tensile strengths, hardness similar to the tissues being replaced, and a reasonable level of viscosity to make manipulation of the uncured material convenient.In fabrication of maxillo-facial prosthesis, thixotropic agents is added to the uncured silicone before moulding for easy manupulation and colouring. The amount of thixo added to the uncured silicone elastomers is regulated by the operator entirely. One to two drops of thixotropic agent is recommended for many platinum-based silicone elastomers by the manufacturers. Due to the different viscosity of the silicone elastomers, thixotropic agent may affect the silicone products differently. In addition, there is no research reported on the effect of the thixotropic agent on the physical properties of silicone maxillofacial elastomers.The purpose of this study was to determine the effect of different amount of thixotropic agent on the physical properties of three different platinum silicone elastomers.