Bir üniversite hastanesinin aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların kanser tarama testlerine yönelik tutumlarının araştırılması
Investigation of the attitudes toward cancer screening tests among patients applying to a university hospital's family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 939137
  2. Yazar: FATİH PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Kanser tarama testleri, KTYT ölçeği, Tutum, Zonguldak, ATCST scale, Attitude, Cancer, Cancer screening tests, Zonguldak
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Fatih PEHLİVAN, Bir Üniversite Hastanesinin Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran Hastaların Kanser Tarama Testlerine Yönelik Tutumlarının Araştırılması, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, 2025 Amaç: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 30-70 yaş arasındaki bireylerin ülkemizde uygulanan kanser tarama programları hakkındaki tutum ve davranışlarının Kanser Tarama Testlerine Yönelik Tutum(KTYT) ölçeği ile değerlendirilmesi ve KTYT ölçeğinin geçerliliği ve güvenirliği hakkında bilgi birikimi edinilmesidir. Gereç ve yöntem: Bu araştırma nicel ve kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olup Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine 01 Haziran 2024- 01 Aralık 2024 tarihleri arasında başvurmuş olan 200 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 200 kişinin, 100 tanesi (%50,0) kadın, 100 tanesi (%50,0) erkektir. Katılımcılarımızın yaş ortancaları, erkeklerde 52,1±10,8, kadınlarda 47,8±9,3' tür. Katılımcılarımız sosyodemografik özellikleri bakımından KTYT ölçeği ile değerlendirilmiş olup gelir durumları, daha önceden herhangi bir kanser tarama testi yaptırma durumları ve katılımcının kendisinde kesinleşmiş kanser tanısı bulunma durumları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca kadın katılımcılar arasında, daha önceden yapılan kanser tarama testi sayısındaki artış ile KTYT ölçek puanı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada, gelir durumu yüksek olan katılımcıların, daha önceden herhangi bir kanser tarama testi yaptıranların ve kendisinde kesinleşmiş kanser tanısı bulunan katılımcıların kanser tarama testleri hakkında bilgilerinin daha fazla olduğu ve tutumlarının daha olumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fatih PEHLİVAN, Investigation of the Attitudes Toward Cancer Screening Tests Among Patients Applying to a University Hospital's Family Medicine Outpatient Clinic, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Specialty Thesis, 2025 Objective: The aim of this study is to evaluate the attitudes and behaviors of individuals aged between 30 and 70 who applied to the Family Medicine outpatient clinic at Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital regarding national cancer screening programs using the Attitude Toward Cancer Screening Tests (ATCST) scale, and to contribute to the knowledge base regarding the validity and reliability of the ATCST scale. Materials and Methods: This is a quantitative, cross-sectional, and descriptive study conducted on 200 individuals who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic at Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital between June 1, 2024, and December 1, 2024. Results: Of the 200 participants in the study, 100 (50,0%) were female and 100 (50,0%) were male. The median age of participants was 52,1±10,8 years for men and 47,8±9,3 years for women. Participants were evaluated using the ATCST scale in terms of their sociodemographic characteristics, and factors such as income level, previous cancer screening history, and confirmed cancer diagnosis were found to be statistically significant. Additionally, among female participants, there was a statistically significant relationship between the number of previously performed cancer screening tests and the ATCST scale scores. Conclusion: This study found that participants with higher income levels, those who had previously undergone cancer screening tests, and those with a confirmed cancer diagnosis had more knowledge and more positive attitudes toward cancer screening tests.