Üst karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran hastalarda elektrokardiyografi (EKG) ve laboratuvar parametrelerinin geriye dönük incelenmesi
Retrospective analysis of electrocardiographic (EKG) and laboratory parameters in patients presenting to the emergency department with upper abdominal pain
  1. Tez No: 939150
  2. Yazar: HAZAL DAMLA TURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TOMRUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Karın Ağrısı, FQRS-T, Upper Abdominal Pain, FQRS-T Angle, Emergency Department, Electrocardiography, Inflammatory Indices, CRP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Üst Karın Ağrısı Şikayeti İle Acil Servise Başvuran Hastalarda Elektrokardiyografi (Ekg) Ve Laboratuvar Parametrelerinin Geriye Dönük İncelenmesi Amaç: Çalışmamızda birincil hedefimiz acil servise üst karın ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda FQRS-T açısı dahil elektrokardiyografik bulguların ve laboratuvar parametrelerinin tanı koyma ve sağkalımı belirlemedeki etkinliğini analiz etmektir. İncelenen parametreler arasında hemogram, C-Reaktif Protein, inflamatuvar indeksler (SII, SIRI, AISI, NLR) ve EKG parametreleri (FQRS-T, QTc) bulunmaktadır. İkincil hedefimiz ise bu parametrelerin tanı koyma ve sağkalımı belirlemede birbirlerine olan üstünlüklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde retrospektif, randomize, gözlemsel ve tek merkezli olarak yürütülmüştür. . 15/09/2022-15/03/2025 tarihleri arasında karın ağrısı şikayeti ile başvuran ve pankreatit, safra kesesi patolojileri, gastroenterit ve gastrit tanısı alan hastaların dosyaları incelenmiş, eksiksiz kayıtları olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, vital bulguları, laboratuvar parametreleri ve EKG kayıtları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızdaki olguların %54,3'ü (n=108) kadın, %45,7'si(n=91) erkekti. Hastaların genel yaş ortalaması 64,61 ±14,96 (29-92) yıldı. Hastaların %12,1'i (n=24) exitus ile sonuçlandı. Çalışmaya dahil edilen olgular dört ana tanı etrafında gruplandı. Hastaların %25,6'sı pankreatit, %24,6'sı safra kesesi patolojileri, %25,1'i gastroenterit, %24,6'sı gastrit tanısı aldı. Cinsiyetler arasında mortalite açısından farklılık yoktu (p>0,05). Yaş, nabız, SpO2, solunum sayısı, SKB ve DKB değerleri yaşayanlar ile exitus olan hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi (p47 olan hastalara göre daha yüksek olduğu görüldü (log rank p = 0.001). 51 İlgili parametrelerden oluşturulan bir model ile lojistik regresyon analizi uygulandı. Buna göre FQRS-T açısındaki bir birimlik artışın mortaliteyi 1,013 kat (OR: 1,013, %95 GA: 1,001 – 1,027, p: 0,028), CRP'deki bir birimlik artışın mortaliteyi 1,01 kat artırdığı (OR: 1,010, %95 GA: 1,001-1,019, p: 0,026) görülmüştür. Sonuç: Acil servise üst karın ağrısı ile başvuran hastalarda FQRS-T açısının mortalitenin bağımsız bir belirleyicisi olduğu görülmektedir. FQRS-T açısının noninvaziv, ucuz ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle bu parametrenin rutin kullanımının yaygınlaşmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Retrospectıve Analysıs Of Electrocardıographıc (Ecg) And Laboratory Parameters In Patıents Presentıng To The Emergency Department Wıth Upper Abdomınal Paın Objective: The primary objective of this study was to analyze the diagnostic and prognostic efficacy of electrocardiographic findings, including the FQRS-T angle, as well as laboratory parameters in patients presenting to the emergency department (ED) with upper abdominal pain. These parameters included complete blood count, C-reactive protein (CRP), inflammatory indices (SII, SIRI, AISI, NLR), and ECG measures (FQRS-T, QTc). Our secondary objective was to assess whether any of these parameters had superiority over the others in diagnosing conditions and predicting survival. Materials and Methods: This retrospective, randomized, observational, single-center study was conducted at the Emergency Medicine Department of Süleyman Demirel University Medical Faculty Hospital. Between September 15, 2022, and March 15, 2025, patients who presented with abdominal pain and were diagnosed with pancreatitis, gallbladder pathologies, gastroenteritis, or gastritis were identified, and those with complete medical records were included. Demographic data (age, sex), vital signs, laboratory results, and ECG findings were collected and analyzed. Results: Of the 199 patients included, 54.3% (n=108) were female, and 45.7% (n=91) were male, with a mean age of 64.61±14.96 years (range: 29–92). The overall mortality rate was 12.1% (n=24). Patients were grouped into four main diagnoses: 25.6% had pancreatitis, 24.6% gallbladder pathologies, 25.1% gastroenteritis, and 24.6% gastritis. There was no statistically significant difference in mortality between genders (p>0.05). However, significant differences were observed in age, heart rate, oxygen saturation, respiratory rate, systolic blood pressure, and diastolic blood pressure between survivors and non-survivors (p47 (log-rank p=0.001). In the logistic regression model, each one-unit increase in the FQRS-T angle raised mortality risk by 1.013 times (OR: 1.013, 95% CI: 1.001– 53 1.027, p=0.028), while each one-unit increase in CRP enhanced mortality risk by 1.01 times (OR: 1.010, 95% CI: 1.001–1.019, p=0.026). Conclusion: Our findings suggest that the FQRS-T angle serves as an independent predictor of mortality in patients presenting to the ED with upper abdominal pain. Given its noninvasive, cost-effective, and easily obtainable nature, we believe broader adoption of the FQRS-T angle in routine clinical practice could provide significant benefits for early risk stratification and management.