Investigation of some bioactive compounds extracted from Trigonella foenum -graecum L. seeds
Trigonella foenum -graecum L. tohumlarından ekstrakte edilen bazı biyoaktif bileşiklerin incelenmesi
- Tez No: 939159
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenugreek, SFE, HPLC, Çemen otu, SFE, HPLC
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Fenugreek (Çemen) plant seed has been known for centuries for its rich nutritional content and therapeutic effects. It has many uses, both as a spice and to treat many diseases. Many different world cultures have cultivated and used Fenugreek in various ways. Fenugreek seed extracts were obtained by three different methods: Solvent extraction (SOL), Soxhlet extraction (SOX), and Supercritical Fluid extraction (SFE), and qualitative and quantitative analyses of bioactive compounds in the obtained extracts were carried out by various chromatographic methods. GC-FID was used to determine fatty acids in the study. Fatty acids could not be detected in the extracts obtained by SOL and SOX methods; It was determined that 61.98% of the total fatty acid content in the extracts obtained by the SFE method was linoleic acid. GC-MS performed volatile component analysis. 54 compounds were detected in SOX, 52 in SOL, and 48 in SFE with GC-MS library. The bioactive compounds with the highest area were determined as Pyrimidonene (8.41%) for Soxhlet, Cholesterol decanoate (18.26%) for Solvent extraction, and Cyclododecyne (18.96%) for SFE. Tocopherol determination was carried out with an HPLC-FLD. α-tocopherol (vitamin E) was detected in all three different methods. The presence of γ-tocopherol was observed only in the SFE extract. In the total phenolic compound analysis; 8.676 and 8.41 mg GAE/mg extract values were obtained from SOL and SOX, respectively, while the lowest value was determined as 5.766 mg GAE/mg extract from SFE. However, when the obtained extract yields were considered, it was observed that the total phenolic content was the highest in the extract obtained with the SFE system. In addition, Ellagic acid was detected in all three extracts in the HPLC-DAD phenolic compound analysis; Rutin was found only in SOL, Kaempferol, o-Coumaric acid, and Salicylic acid were found only in SOX. Antioxidant capacity analysis was performed with DPPH and the results showed an increase parallel to the concentration. While the SOL method gave the highest results in the range of 32.3-53.86%, SOX was found in the range of 27.86-48.89% and SFE was found in the range of 16.62-37.46%. Trigonelline analysis was performed with HPLC-VWD and was determined as 27 mg/L in SOL, 20 mg/L in SOX, and 18 mg/L in SFE. Diosgenin was determined by GC-MS but could not be detected in the extracts. This study provides important information to understand the chemical components and potential health benefits of Fenugreek seeds.
Özet (Çeviri)
Fenugreek (Çemen) bitki tohumu zengin besin içeriği ve terapötik etkileriyle yüzyıllardır bilinmektedir. Hem baharat olarak hem de birçok hastalığı tedavi etmek için geniş bir kullanım yelpazesi vardır. Dünyanın birçok farklı kültürü, Çemen'i ekmiş ve çeşitli şekillerde kullanmıştır. Çemen tohumu ekstraktları üç farklı yöntemle elde edilmiştir: Solvent ekstraksiyonu (SOL), Soxhlet ekstraksiyonu (SOX) ve Süperkritik Akışkan ekstraksiyonu (SFE) ve elde edilen ekstraktlardaki biyoaktif bileşiklerin kalitatif ve kantitatif analizleri çeşitli kromatografik yöntemler ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yağ asitlerinin belirlemesi için GC-FID kullanılmıştır. SOL ve SOX yöntemleriyle elde edilen ekstraktlarda yağ asitleri tespit edilememiştir; SFE yöntemi ile elde edilen ekstraktlarda ise toplam yağ asidi içeriğinin %61.98'ini linoleik asidin oluşturduğu tespit edilmiştir. Uçucu bileşen analizi GC-MS ile gerçekleştirilmiştir. GC-MS kütüphanesi ile SOX 54, SOL 52 ve SFE`de ise 48 bileşik tespit edilmiştir. En yüksek alana sahip biyoaktif bileşikler; Soxhlet için pyrimidonen (%8.41), Solvent ekstraksiyonu için kolesterol decanoate (%18.26) ve SFE için cyclododecyne (%18.96) olarak belirlenmiştir. Tokoferol tayini HPLC-FLD ile gerçekleştirilmiştir. Üç farklı yöntemde de α-tokoferol (vitamin E) tespit edilmiştir. Yalnızca SFE ekstraktında γ-tokoferol varlığı gözlemlenmiştir. Toplam fenolik bileşik analizinde; SOL ve SOX'ten sırasıyla 8.676 ve 8.410 mg GAE/mg ekstrakt değerleri elde edilirken, SFE 5.766 mg GAE/mg ekstrakt olarak en düşük değeri tespit edilmiştir. Ancak elde edilen ekstrakt verimleri göz önüne alındığında toplam fenolik içeriği SFE sistemi ile elde edilen ekstraktta en fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca HPLC-DAD fenolik bileşik analizinde Ellagik asit her üç ekstrakta da tespit edilmiştir; rutin sadece SOL'de, Kaempferol, o-Kumarik asit ve Salisilik asit ise yalnızca SOX'ta bulunmuştur. Antioksidan kapasite analizi DPPH ile yapılmış ve sonuçlar, konsantrasyona paralel bir artış göstermiştir. SOL yöntemi %32.3-53.86 aralığında en yüksek sonuçları verirken, SOX %27.86-48.89, SFE ise %16.62-37.46 aralığında değerler elde edilmiştir. Trigonellin analizi HPLC-VWD ile gerçekleştirilmiş, SOL'de 27 mg/L, SOX'ta 20 mg/L ve SFE'de 18 mg/L olarak tespit edilmiştir. Diosgenin ise GC-MS ile tayin edilmiştir ancak ekstraktlarda tespit edilememiştir. Bu çalışma, Çemen tohumlarının kimyasal bileşenlerini ve potansiyel sağlık faydalarını anlamak için önemli bilgiler sunmaktadır.