Doğuştan kalp hastalığı olan pediatrik hastalarda akıllı saatler ve standart 12 lead EKG cihazı ile elde edilen kayıtların karşılaştırılması
Comparison of recordings obtained with smart watches and standard 12 lead ECG devices in pediatric patients with congenital heart disease
- Tez No: 939160
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVCAN ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğuştan kalp hastalığı, elektrokardiyografi, akıllı saat, giyilebilir teknoloji, çocuk kardiyolojisi, Congenital heart disease, electrocardiography, smartwatch, wearable technology, pediatric cardiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Giyilebilir teknolojilerin sağlık alanındaki kullanımı giderek yaygınlaşmakta olup, bu cihazların doğuştan kalp hastalığı olan çocukların izleminde ne derece güvenilir olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle, akıllı saatlerin elektrokardiyografi (EKG) ölçümlerinin geleneksel yöntemlerle karşılaştırılarak doğruluk ve güvenilirliğinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, doğuştan kalp hastalığı tanısı almış çocuk hastalarda akıllı saatlerden elde edilen tek derivasyonlu EKG kayıtlarının, standart 12 derivasyonlu EKG ile kıyaslandığında tanısal doğruluğunu ve güvenilirliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, tek merkezli çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü'nde, 01 Ocak 2023 – 23 Aralık 2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya, doğuştan kalp hastalığı tanısı almış ve takipte olan 0-18 yaş arası çocuk hastalar dahil edilmiştir. Katılımcıların ebeveynlerinden yazılı onam alınarak, hem standart 12 derivasyonlu EKG hem de akıllı saatler ile tek derivasyonlu EKG kayıtları elde edilmiştir. Standart 12 derivasyonlu EKG ölçümleri Schiller AT 102 Cardiovit cihazı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Akıllı saat EKG kayıtları ise Apple Watch Series 8 ve Samsung Galaxy Watch 5 cihazları ile D1, D2 ve D3 derivasyonlarından alınmıştır. Ölçülen elektrokardiyografik parametreler arasında kalp hızı, P dalga süresi, PR aralığı, QRS süresi, QT ve QTc süreleri, ST segment süresi ve T dalga süresi gibi temel değerler bulunmaktadır. QTc hesaplamaları Bazett formülü kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 109 hasta dahil edilmiştir. Standart 12 derivasyonlu EKG ile akıllı saatlerden elde edilen tek derivasyonlu EKG kayıtları karşılaştırıldığında, kalp hızı (r=0.92, p<0.001), PR aralığı (r=0.88, p<0.001) ve QRS süresi (r=0.81, p=0.002) açısından yüksek korelasyon saptanmıştır. Özellikle kalp hızı ölçümlerinde Apple Watch Series 8 ve Samsung Galaxy Watch 5 cihazları ile standart EKG arasında anlamlı bir uyum gözlenmiştir (Apple Watch: 78.5±12.3 bpm, Standart EKG: 79.1±11.8 bpm, p=0.87). Bununla birlikte, QT süresi (Apple Watch: 398.2±24.6 ms, Standart EKG: 412.9±22.1 ms, p=0.032) ve QTc süresi (Apple Watch: 422.3±27.8 ms, Standart EKG: 438.6±25.3 ms, p=0.041) açısından akıllı saatler ile standart EKG arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. T dalga amplitüdü de akıllı saatlerde daha düşük ölçülmüş olup, iki yöntem arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.018). Sonuç: Bu çalışma, akıllı saatlerin doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda kalp hızı ve bazı temel elektrokardiyografik parametreleri doğru bir şekilde ölçebildiğini göstermektedir. Ancak, QT ve QTc süreleri gibi kritik ölçümler açısından akıllı saatler ile standart EKG arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu durum, akıllı saatlerin doğuştan kalp hastalığı olan çocukların klinik takibinde tam anlamıyla güvenilir bir alternatif olması için daha ileri çalışmalar yapılması gerektiğini göstermektedir. Giyilebilir teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, gelecekte bu cihazların kardiyolojik değerlendirmelerde daha yaygın olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The use of wearable technology in healthcare is becoming increasingly widespread; however, the reliability of these devices in monitoring children with congenital heart disease remains unclear. Therefore, determining the accuracy and reliability of smartwatch electrocardiography (ECG) measurements compared to conventional methods is of great significance. This study aims to evaluate the diagnostic accuracy and reliability of single-lead ECG recordings obtained from smartwatches compared to standard 12-lead ECGs in pediatric patients diagnosed with congenital heart disease (CHD). Materials and Methods: This prospective, single-center study was conducted at the Department of Pediatric Cardiology, Çukurova University Faculty of Medicine, between January 1, 2023, and December 23, 2023. The study included pediatric patients aged 0–18 years who had been diagnosed with CHD and were under follow-up. Written informed consent was obtained from the parents of all participants, and both standard 12-lead ECG and single-lead ECG recordings via smartwatches were obtained. Standard 12-lead ECG recordings were performed using the Schiller AT 102 Cardiovit device. Smartwatch ECG recordings were obtained from Apple Watch Series 8 and Samsung Galaxy Watch 5, capturing D1, D2, and D3 leads. The measured electrocardiographic parameters included heart rate, P wave duration, PR interval, QRS duration, QT and QTc intervals, ST segment duration, and T wave duration. QTc calculations were performed using Bazett's formula. Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 27.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Results: A total of 109 patients were included in the study. When comparing single-lead ECG recordings from smartwatches with standard 12-lead ECGs, a strong correlation was observed in heart rate (r=0.92, p<0.001), PR interval (r=0.88, p<0.001), and QRS duration (r=0.81, p=0.002). Particularly, a significant agreement in heart rate measurements was found between Apple Watch Series 8 and Samsung Galaxy Watch 5 compared to standard ECG (Apple Watch: 78.5±12.3 bpm, Standard ECG: 79.1±11.8 bpm, p=0.87). However, statistically significant differences were found between smartwatches and standard ECG in QT duration (Apple Watch: 398.2±24.6 ms, Standard ECG: 412.9±22.1 ms, p=0.032) and QTc duration (Apple Watch: 422.3±27.8 ms, Standard ECG: 438.6±25.3 ms, p=0.041). Additionally, T wave amplitude was found to be lower in smartwatch recordings, with a statistically significant difference between the two methods (p=0.018). Conclusion: This study demonstrates that smartwatches can accurately measure heart rate and some fundamental electrocardiographic parameters in children with CHD. However, significant differences in critical measurements such as QT and QTc intervals indicate that smartwatches may not yet be fully reliable alternatives for clinical follow-up. Further studies are needed to confirm their clinical applicability. With advancements in wearable technology, these devices may become more widely used in cardiological assessments in the future.