HIV ile yaşayan bireylerde kardiyovasküler risk değerlendirilmesinde karotis intima media kalınlığının önemi
The importance of carotid intima-media thickness in cardiovascular risk assessment in people living with HIV
  1. Tez No: 939298
  2. Yazar: RUMEYSA GÜLİSTAN KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ PEHLİVANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV, HİYB, SCORE2, CIMT, Kardiyovasküler Risk, HIV, PLWH, SCORE2, CIMT, Cardiovascular Risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada HIV ile yaşayan bireylerde karotis intima media kalınlığı (CIMT) ve SCORE2 ile hesaplanan kardiyovasküler risk skoru kullanılarak bu bireylerin kardiyovasküler hastalık riski açısından değerlendirilmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: SBÜ İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde takipli 40-69 yaş aralığında bilinen diyabet, kardiyak hastalık, kronik böbrek yetmezliği öyküsü olmayan, HIV ile yaşayan bireylerden ve yaş, cinsiyet gibi değişkenlere göre eşleştirilmiş sağlıklı kontrol grubundan oluşan iki grup üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcıların demografik ve klinik verileri toplandı, SCORE2 ile risk değerlendirmesi yapıldı ve B-mode ultrasonografi ile karotis intima media kalınlık ölçümleri yapıldı ve değerin 0.9 mm ve üzeri saptanması subklinik ateroskleroz olarak kabul edildi. Bulgular: SCORE2 ile hesaplanan risk skoru HIV ile yaşayan bireylerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derece artmış saptandı (p=0.014). Vaka grubunda HDL kolesterol değerleri kontrol grubundan anlamlı derecede düşük saptandı (p=0.001). Karotis intima media kalınlığı açısından değerlendirildiğinde vaka grubunun %46,4'ünde, kontrol grubunun ise %39,7'sinde CIMT ≥0,9 mm saptandı fark istatistiksel olarak anlamlı görülmedi (p=0.438). SCORE2 ile düşük riskli saptanan HIYB'de %6,3'ünde subklinik ateroskleroz saptandı. Vaka grubunda subklinik ateroskleroz saptanan grupta CRP değerleri anlamlı şekilde (p= 0.013) yüksek olduğu görüldü. Sonuç: HIV enfeksiyonu altta yatan bir çok neden ile kardiyovasküler hastalık riskinde artışa neden olabilmektedir. Bu nedenle HIV ile yaşayan bireylerde düzenli kardiyovasküler değerlendirme büyük önem taşımaktadır. CIMT ölçümü ve SCORE2 hesaplaması, bu bireylerde erken dönemde risk tespiti açısından faydalı yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assess the cardiovascular disease (CVD) risk in people living with HIV (PLWH) using carotid intima media thickness (CIMT) and the SCORE2 risk estimation system. Materials and Methods: The study was conducted at Sultangazi Haseki Training and Research Hospital on two groups: PLWH aged 40–69 years without a known history of diabetes, cardiovascular disease, or chronic kidney disease, and a healthy control group matched for variables such as age and sex. Demographic and clinical data of the participants were collected, cardiovascular risk was assessed using the SCORE2 algorithm, and CIMT was measured using B-mode ultrasonography. A CIMT value of ≥0.9 mm was considered indicative of subclinical atherosclerosis. Results: The cardiovascular risk score calculated using SCORE2 was significantly higher in the PLWH group compared to the control group (p=0.014). HDL cholesterol levels were found to be significantly lower in the case group (p=0.001). Regarding CIMT, values ≥0.9 mm were detected in 46.4% of the PLWH group and in 39.7% of the control group; however, the difference was not statistically significant (p=0.438). Among PLWH classified as low-risk according to SCORE2, subclinical atherosclerosis was observed in 6.3%. In the case group, CRP levels were significantly higher (p = 0.013) among those with subclinical atherosclerosis. Conclusion: HIV infection may increase the risk of cardiovascular disease due to multiple underlying factors. Therefore, routine cardiovascular assessment is of great importance in PLWH. CIMT measurement and SCORE2 calculation are useful tools for early detection of cardiovascular risk in this population.