İnflamatuar bağırsak hastalarında non-invaziv yöntemlerle karaciğer parankiminin değerlendirilmesi
Evaluation of liver parenchyma in inflammatory bowel patients with non-invasive methods
- Tez No: 939303
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE POTUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatosteatoz, İnflamatuvar bağırsak hastalığı, Ülseratif kolit, Crohn, Hepatosteatosis, Inflammatory bowel disease, Ulcerative colitis, Crohn
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: Karaciğer hastalıklar, inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi durumlarda karşımıza çıkabilecek komorbit durumlardan birisidir. Metabolik disfonksiyon ve inflamasyonun yanı sıra hastaların sosyodemografik yapıları ve ilaçlar ile ilişkili olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz de çalışmamızda IBH'da hepatosteatoz gelişimi ve buna etki eden faktörleri saptamayı amaçladık. Materyal ve Metot: Bu çalışma, üçüncü basamak bir eğitim ve araştırma hastanesinin İç Hastalıkları Kliniği'nde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik verileri, ALT, AST, trombosit sayıları, hastalık aktivite durumları ve hepatobiliyer ultrasonografi sonuçları kayıt altına alınarak karaciğer yağlanma evreleri saptandı ve karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 100 IBH hastası dahil edildi ve bu hastaların %49'unu kadın hastalar oluşturdu. IBH hastalarının %54'ü ülseratif kolit olarak gözlenirken ortalama tanı yaşı 33,88±13,55 olarak saptandı. ÜK hastalarının hastalık süresi ortanca değeri 6(6,25) iken Crohn hastalarının hastalık süresi ortanca değeri 4 (9,5) yıl olarak saptandı. Kontrol grubundaki hastaların %52'sinde normal karaciğer saptanırken, IBH hastalarının %55'inde karaciğer normal gözlendi. Hastalık süresi ile hepatosteotoz arasındaki ilişki üzerine yapılan karşılaştırmada sınır değer 5,5 yıl olarak saptandı ve 5,5 yılın üzerindeki hastalarda 1,75 kat daha sık olduğu gözlendi. Sonuç: IBH hastalarındaki hepatosteatoz sıklığında anlamlı bir farklılık gözlenmez iken artan hastalık süresi ile hepatosteatoz görülme olasılığında anlamlı artış mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is a comorbidity that can manifest in conjunction with various medical conditions, including liver diseases and inflammatory bowel disease. Beyond the domains of metabolic dysfunction and inflammation, its association with sociodemographic characteristics of patients and medications has been identified. The objective of this study was to ascertain the progression of IBD hepatosteatosis and the factors that influence it. Material and Methods: The present study was conducted retrospectively in the Internal Medicine Clinic of a tertiary care teaching and research hospital. A comprehensive set of demographic data, as well as ALT, AST, platelet counts, disease activity status, and hepatobiliary ultrasonography results, were systematically recorded for the patients included in the study. Utilizing rigorous analytical methods, the stages of fatty liver disease were systematically determined and then compared. Results: The study population comprised 100 IBD patients, 49% of whom were female. Ulcerative colitis was observed in 54% of patients diagnosed with IBD, with an average age of diagnosis of 33.88 years (±13.55). The median disease duration of ulcerative colitis (UC) patients was 6 (6.25) years, while the median disease duration of Crohn's disease (CD) patients was 4 (9.5) years. The following text is intended to provide a comprehensive overview of the subject matter.While 52% of the control group exhibited normal liver function, 55% of patients with IBD demonstrated normal liver function. A comparison of the relationship between disease duration and hepatosteotosis yielded a cut-off value of 5.5 years, which was observed to be 1.75 times more frequent in patients over 5.5 years. Conclusion: While no significant difference was observed in the frequency of hepatosteatosis in IBD patients, a significant increase in the likelihood of hepatosteatosis was observed with increasing disease duration.