İkiz bebek annelerinin sütündeki makro besin ögelerinin doğum haftası ve bebeğin postnatal yaşına göre değişiminin tekiz bebeklerin anne sütüyle karşılaştırılması
Comparison of the changes in macronutrient content of breast milk according to gestational age and postnatal age in mothers of twin infants versus mothers of singleton infants
- Tez No: 939323
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: anne sütü, ikiz gebelik, makro besin, anne sütü analizörü, anne sütü güçlendirici, emzirme danışmanlığı, LATCH skoru, breast milk, twin pregnancy, macronutrients, breast milk analyzer, breast milk fortifier, breastfeeding counseling, LATCH score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Anne sütü, eşsiz biyoaktif içeriği sayesinde hem term hem de preterm bebekler için kısa ve uzun vadeli yararlarıyla altın standart besin kaynağı olarak kabul edilir. Anne sütü içeriği; her annenin kendi bebeğine özgü olup, bebeğin doğum haftasına, postnatal yaşa ve laktasyonun evrelerine göre değiştiği gösterilmiştir. Çoğul gebeliklerde, prematüre doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi riskler nedeniyle farklı beslenme gereksinimleri olduğundan anne sütü içeriğinde de farklılıklar olabileceğini düşünülmektedir. Çalışmamızda; ikiz bebek annelerinin sütündeki makro besin ögeleri; protein, karbonhidrat, yağ, enerji, solüt yük düzeylerinin bebeğin doğum haftası ve postnatal ilk ayda haftalar içinde değişiminin tekiz bebeklerin anne sütü ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca ikiz bebeklerde ilk ay içerisinde emzirme verilerinin tekiz bebeklerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Böylece ikiz bebeklerin beslenmesinde uygun destek yöntemlerinin geliştirilmesine, bireyselleştirilmiş anne sütü güçlendirme stratejilerine katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmamıza 27'si ikiz bebek annesi olan toplam 71 anne, 98 bebek dahil edildi. Annelerden postnatal ilk ay içinde toplam 4 kez alınan süt örneklerinden anne sütü ölçüm cihazı MİRİS HMA ile makro besin ögeleri ölçüldü. Elde edilen değerler ikiz ve tekiz anne sütleri arasında, bebeğin doğum haftası ve postnatal yaşına göre değişimleri karşılaştırıldı. Ayrıca her süt örneklemi sırasında LATCH skoru, LATCH başarısı, anne sütü-mama oranı, destek türü, destek yöntemleri, kilo kaybı ve annenin meme problemleri kaydedilerek bebeklerin anne sütü alımı ve emzirme başarısı değerlendirildi. Veriler, bebeğin doğum haftası ve postnatal yaşa göre analiz edilerek, tekiz ve ikiz gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda, postnatal yaş ile protein düzeyi arasında negatif bir korelasyon saptanmıştır. İkiz bebek annelerinin sütünde, tekiz bebek annelerine kıyasla makro besin düzeylerinde anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. İkiz annelerinin sütünde tekizlere göre karbonhidrat, enerji ve toplam solüt yük düzeyleri, erken postpartum dönemde anlamlı derecede düşük bulunmuştur. İkiz anne sütlerinde, gestasyon yaşı 32 hafta ve altında olanlarda daha yüksek yağ ve enerji düzeyi saptanmıştır. Gestasyon yaşı 32 hafta üzerinde olan ikiz annelerinin sütlerinde protein değerleri daha düşük olmuştur. Bebeğin doğum haftası ve postnatal yaşına bağlı olarak, ikiz ve tekiz grupları arasındaki makro besin ögeleri karşılaştırıldığında, karbonhidrat içeriği preterm ikizlerde en düşük, preterm ve term tekizlerde ise en yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde, toplam solüt yük düzeyi de preterm ikizlerde en düşük, preterm ve term tekizlerde en yüksek olarak saptanmıştır. Gestasyon haftası ≤32 olan ikiz bebek annelerinin 4. hafta sütlerinde yağ ve enerji düzeylerinin, >32 hafta olanlara kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. İkiz bebeklerde, emzirme başarısını gösteren LATCH skoru 1. haftadan 4. haftaya kadar artış göstermiş, ancak 3. haftada ikiz bebek annelerinin LATCH skorları tekiz bebek annelerinden düşük bulunmuştur. Ayrıca, dördüncü haftada tamamen anne sütü ile beslenme oranı ikiz bebeklerde, tekiz bebeklerden daha düşük saptanmıştır. Sağılmış anne sütü kullanım oranı, ikiz bebeklerde tekizlere göre daha yüksek bulunmuş, mama kullanım oranı tekiz bebeklerde ikizlere göre daha yüksek saptanmıştır. Kullanılan beslenme destek yöntemleri karşılaştırıldığında preterm bebeklerde EDS kullanımının, term bebeklerde kaşık biberon kullanımının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca EDS kullanan bebeklerde LATCH başarısının, diğer besleme yöntemlerini kullananlara kıyasla daha düşük olduğu bulunmuştur. Primiparite, ikiz gebelik, prematürite, YDYBÜ'de uzun süreli yatış faktörlerinin emzirme başarısızlığını arttırdığı gösterilmiştir. Sonuç: İkiz bebeklerin anne sütünde karbonhidrat ve enerji düzeyinin tekizlere kıyasla daha düşük olduğu ve bu nedenle erken postnatal dönemden itibaren özellikle preterm ikiz bebeklerin anne sütü içeriğinin zenginleştirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Anne sütü makro besin düzeylerinin yatak başı anne sütü analizörleri kullanılarak kolay, hızlı ve güvenilir şekilde ölçülmesi bireyselleştirilmiş süt güçlendirme stratejilerinin uygulanmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Primiparite, ikizlik, prematürite, uzun süreli YDYBÜ yatışı emzirme başarısızlığı riski oluşturmakta olup bu riskli bebeklere daha yetkin, süreklilik arz eden ve bütüncül emzirme danışmanlığı desteği verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Breast milk is considered the gold standard nutritional source for both term and preterm infants due to its unique bioactive composition, providing both short- and long-term benefits. The composition of breast milk is unique to each mother-infant dyad and has been shown to vary based on gestational age, postnatal age, and lactation stages. In multiple pregnancies, factors such as preterm birth and low birth weight necessitate different nutritional requirements, suggesting potential differences in breast milk composition. This study aims to compare the macronutrient content of breast milk—protein, carbohydrates, fat, energy, and total solute load—between mothers of twin and singleton infants, examining changes across gestational age and during the first postnatal month. Additionally, breastfeeding parameters during the first month in twin infants were compared with those of singletons. The ultimate goal is to contribute to the development of appropriate nutritional support methods and individualized breast milk fortification strategies for twin infants. Methods: A total of 71 mothers, including 27 twin mothers, and 98 infants were included in the study. Breast milk samples were collected from each mother four times during the first postnatal month, and macronutrient composition was analyzed using the MİRİS HMA breast milk analyzer. The obtained values were compared between twin and singleton breast milk, assessing variations according to gestational age and postnatal age. Additionally, at each sample collection, LATCH scores, breastfeeding success, breast milk-to-formula ratio, feeding support types, feeding methods, weight loss, and maternal breast problems were recorded to evaluate breastfeeding success and breast milk intake. Data were analyzed based on gestational age and postnatal age, comparing singleton and twin groups. Results: A negative correlation was found between postnatal age and protein levels. Significant differences in macronutrient levels were observed in twin mothers' milk compared to singleton mothers. In early postpartum weeks, carbohydrate, energy, and total solute load levels were significantly lower in twin breast milk than in singleton breast milk. In twin mothers with a gestational age of ≤32 weeks, fat and energy levels were higher, whereas protein levels were lower in mothers with a gestational age of >32 weeks. When comparing macronutrient composition by gestational age and postnatal age, carbohydrate content was found to be lowest in preterm twin infants and highest in preterm and term singleton infants. Similarly, total solute load was lowest in preterm twins and highest in preterm and term singletons. Among twin infants born at ≤32 weeks, fat and energy levels in breast milk were significantly higher at four weeks compared to those born at >32 weeks. LATCH scores, indicating breastfeeding success, increased from week 1 to week 4 in twin infants, but were significantly lower in week 3 compared to singleton infants. At four weeks, the exclusive breastfeeding rate was lower in twins than in singletons. The use of expressed breast milk was higher in twin infants, whereas formula feeding was more common among singleton infants. Comparison of feeding support methods showed that preterm infants had a higher use of enteral feeding systems (EFS), while term infants were more frequently fed with spoon bottles. LATCH success was lower in infants using EFS compared to those using other feeding methods. Primiparity, twin pregnancy, prematurity, and prolonged NICU hospitalization were identified as factors increasing the risk of breastfeeding failure. Conclusion: Carbohydrate and energy levels in the breast milk of twin mothers were lower than those in singleton mothers, highlighting the need for fortification, especially in preterm twins, starting from the early postnatal period. The bedside use of breast milk analyzers allows for quick, easy, and reliable measurement of macronutrient content, facilitating the implementation of individualized milk fortification strategies. Primiparity, twin pregnancy, prematurity, and prolonged NICU stays pose risks for breastfeeding failure. Therefore, these high-risk infants should receive competent, continuous, and comprehensive breastfeeding counseling and support.