Çoğul gebeliklerde yenidoğan bebeklerin mortalite ve morbiditelerine etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting mortality and morbidity of newborn babies in multiple pregnancies
  1. Tez No: 933341
  2. Yazar: ERGÜN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER MATUR OKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, ikiz gebelik, üçüz gebelik, mortalite, morbidite, doğum sırası, Neonatal, twin pregnancy, triplet pregnancy, mortality, morbidity, birth order
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde doğan, hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan ikiz ve üçüz yenidoğanların mortalite ve morbiditelerinin belirlenmesi ve doğum sırasının mortalite ve morbidite üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2021 – 1 Ocak 2024 yılları arasında hastanemizde doğan 138 bebek dahil edilmiş olup, 4 (12 bebek) üçüz gebelik, 63 (126) bebek ikiz olarak doğum gerçekleşti. Hasta dosyaları retrospektif olarak tarandı. Çalışmaya dahil edilen bebeklerin ve annelerinin demografik özellikleri ve risk faktörleri, bebeklerin klinik özellikleri, doğum odası uygulamaları, mortalite ve erken dönem morbidite verileri standart veri dosyasına kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen populasyonda çoğul doğum oranı %3,6, annelerin yaş ortalaması 27, ortalama gebelik haftası 32, ortalama doğum ağırlığı 1550 gram idi. Çalışma grubundaki, ikizlerin YÜT kullanımı %15.8, üçüz gebeliklerde YÜT kulanımı %75, preterm yenidoğan oranı %99 saptandı. Çalışma grubumuzdaki hastalarda doğum sırasının mortaliteyi etkilemediği gösterildi. Birinci ve ikinci sırada doğan bebeklerde doğum salonu uygulamaları, solunum problemleri (RDS), kardiyak problemler (PDA) ve gastrointestinal problemler (NEC), gibi erken yenidoğan morbiditeleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (Sırasıyla p=0,45, p=0,84, p=0,75, p=0,1). Sonuç: Çalışmamızda doğum sırasının mortalite ve bazı morbiditeler ile ilişkisi gösterilememiştir. Verilerimizin daha büyük çalışmalar ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In our study, we aimed to determine the mortality and morbidity of twin and triplet newborns born in the Gynecology and Obstetrics Clinic of Gazi Yaşargil Training and Research Hospital and hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit of our hospital and to evaluate the effects of birth order on mortality and morbidity. Materials and Methods: The study included 138 babies born in our hospital between January 1, 2021 and January 1, 2024. 4 (12 babies) were triplets and 63 (126) babies were twins. Patient files were reviewed retrospectively. Demographic characteristics and risk factors of the babies and their mothers, clinical characteristics of the babies, delivery room practices, mortality and early morbidity data were recorded in the standard data file. Results: In the population included in the study, the rate of multiple births was 3.6%, the mean age of the mothers was 27 years, the mean gestational age was 32 weeks, and the mean birth weight was 1550 grams. In the study group, ART utilization was 15.8% for twins, 75% for triplets and 99% for preterm newborns. It was shown that birth order did not affect mortality in our study group. No statistically significant difference was found in terms of delivery room practices, early neonatal morbidities such as respiratory problems (RDS), cardiac problems (PDA) and gastrointestinal problems (NEC) in babies born in the first and second order (p=0.45, p=0.84, p=0.75, p=0.1, respectively). Conclusion: In our study, the association of birth order with mortality and some morbidities could not be demonstrated. Our data need to be supported by larger studies.