Ortaokul öğrencilerinin yazmaya yönelik tutum, motivasyon ve kaygıları üzerine karma bir araştırma
A mixed study on secondary school students' attitudes, motivation and anxiety towards writing
- Tez No: 939360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR SÜĞÜMLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Yazma Becerisi, Yazmaya Yönelik Tutum, Yazma Motivasyonu, Yazma Kaygısı, Turkish Language Teaching, Writing Skills, Attitude Towards Writing, Writing Motivation, Writing Anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin yazmaya yönelik tutum, motivasyon ve kaygı düzeylerini belirlemektedir. Araştırmada, karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel çalışma grubunu ortaokul 5.sınıftan 174 öğrenci, 6. sınıftan 183 öğrenci, 7. sınıftan 171 öğrenci ve 8.sınıftan 159 öğrenci; nitel çalışma grubunu; ortaokul 5.sınıftan 6 öğrenci, 6. sınıftan 6 öğrenci, 7. sınıftan 6 öğrenci ve 8. sınıftan 6 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel ve nitel verileri farklı ölçme araçları kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın nicel veri toplama araçları;“Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Yazma Tutum Ölçeği”,“Yazma Motivasyonu Ölçeği”,“Yazma Kaygısı Ölçeği”nden oluşmaktadır. Araştırmanın nitel verileri ise yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizi çıkarımsal analiz ile yapılmış, tablolarla sunulmuştur. Nitel veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiş ve öğrenci görüşlerine göre kodlanıp yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularından hareketle ortaya çıkan sonuçlara göre, ortaokul öğrencilerinin yazmaya yönelik tutumlarının genellikle iyi (olumlu) olduğu; ancak cinsiyet ve sınıf düzeyi açısından farklılıklar gösterdiği; yazmaya yönelik tutumun yazma motivasyonu ile pozitif yönlü, yazma kaygısı ile negatif yönlü ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin yazma motivasyonlarının nicel verilere göre orta düzeyde, nitel verilere göre genellikle olumlu olduğu; nicel ve nitel bulgulara göre yazma motivasyonu oluşmasında, cinsiyet ve sınıf düzeyine göre farklılıklar olduğu; yazma motivasyonunun yazmaya yönelik tutum ile pozitif yönlü, yazma kaygısı ile negatif yönlü ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin yazma kaygıları nicel verilere göre orta düzeyde, nitel verilere göre öğrencilerin çoğunun yazma kaygılarının olduğu; nicel ve nitel bulgulara göre yazma kaygısı oluşmasında, cinsiyet ve sınıf düzeyine göre farklılıklar olduğu; yazma kaygısının yazmaya yönelik tutum ve yazma motivasyonu ile negatif yönlü ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin yazma tutum, motivasyonlarını artırmak ve yazma kaygılarını en aza indirgemek amacıyla çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore secondary school students' attitudes, motivation, and anxiety levels toward writing. The study employed a convergent parallel design, one of the mixed methods research approaches. The quantitative sample consisted of 174 fifth-grade, 183 sixth-grade, 171 seventh-grade, and 159 eighth-grade students. The qualitative sample included six students from each grade level, totalling 24 participants. Quantitative and qualitative data were collected through using different measurement tools. The quantitative data were gathered through the“Writing Attitude Scale for Secondary School Students,”the“Writing Motivation Scale,”and the“Writing Anxiety Scale.”Qualitative data were collected using a semi-structured interview form. Quantitative data were analysed through inferential statistical techniques and presented in tables. Qualitative data were examined through content analysis and were coded and interpreted based on student responses. The results suggested that secondary school students generally exhibited positive attitudes toward writing. However, these attitudes varied across gender and grade level. A positive correlation was identified between writing attitude and writing motivation, while a negative correlation was found between writing attitude and writing anxiety. Quantitative data revealed that students' writing motivation was at a moderate level, whereas qualitative data suggested it was generally positive. Both data showed that writing motivation differed across gender and grade level. Besides, writing motivation was positively associated with writing attitude and negatively associated with writing anxiety. The study concluded that secondary school students' writing anxiety was at a moderate level based on quantitative data, while qualitative findings indicated that most students experienced writing anxiety. Both quantitative and qualitative results suggested that writing anxiety varied across gender and grade level. In addition, writing anxiety was determined to have a negative relationship with both writing attitude and writing motivation. Based on these findings, various recommendations were provided to enhance students' writing attitudes and motivation and to reduce their writing anxiety.