Liselerde yabancı dil öğretiminde karşılaşılan sorunların öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi; Aydın ili Efeler ilçe örneği
An evaluation of the problems encountered in foreign language teaching at high schools based on teachers' perspectives: The case of Efeler district, Aydın province
  1. Tez No: 939408
  2. Yazar: BÜŞRA KARACA ABAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, öğretmen görüşleri, dil eğitimi stratejileri, Foreign language teaching, teacher perspectives, language education strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, Aydın ili Efeler ilçesinde görev yapan yabancı dil öğretmenlerinin yabancı dil öğretim sürecinde karşılaştıkları temel sorunları, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ve dil eğitiminin geliştirilmesine yönelik stratejileri belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemine dayalı olarak tasarlanan durum çalışması modeli kullanılmıştır. çalışma grubu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Aydın ili Efeler ilçesinde devlet liselerinde görev yapan 30 yabancı dil öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışma grubu, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışma grubundaki öğretmenlerin 16'sı erkek, 14'ü kadın olup, tümü 5 yılın üzerinde mesleki kıdeme sahiptir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler, bireysel olarak gerçekleştirilmiş ve öğretmenlerin deneyimlerine dayalı derinlemesine bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Verilerin analizinde, içerik analizi yöntemi kullanılmış olup, öğretmenlerin görüşleri temalar altında sınıflandırılarak bulgular elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğretmenler yabancı dil eğitim programıın sınav odaklı olması, öğretim yöntemlerinin yeterince etkin olmaması, öğrenci motivasyon eksikliği, ders saatlerinin yetersizliği, materyal eksikliği, okul altyapısının dil öğretimini desteklememesi ve öğretmenlerin mesleki gelişim fırsatlarının sınırlılığı gibi çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Öğrencilerin dil öğrenmeye yönelik düşük motivasyonu, kelime bilgisi eksikliği, konuşma pratiği yapma konusundaki çekinceleri ve seviye farklılıkları en sık karşılaşılan öğrenci kaynaklı sorunlar arasındadır. Öğretmenlerin sunduğu çözüm önerileri, yabancı dil eğitiminde daha beceri temelli ve uygulamaya dayalı öğretim yöntemlerinin benimsenmesi, dil laboratuvarlarının yaygınlaştırılması, materyal eksikliğinin giderilmesi, yabancı dil eğitim programıın iletişim odaklı hale getirilmesi ve öğrenci seviyelerine uygun ders programlarının oluşturulması yönündedir. Ayrıca, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinin desteklenmesi ve velilerin yabancı dil öğrenim sürecine daha fazla katılım sağlamasının gerekliliği vurgulanmaktadır. Araştırma, yabancı dil eğitiminin daha etkili hale getirilmesi için somut öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the fundamental challenges faced by foreign language teachers in the foreign language teaching process in Efeler district of Aydın province, explore possible solutions, and propose strategies for improving language education. The study employs a qualitative research design based on the case study model. The study group consists of 30 foreign language teachers working in public high schools in Efeler district, Aydın province, during the 2024-2025 academic year. The participants were selected using the convenience sampling method. Among the participants, 16 are male, 14 are female, and all have more than five years of teaching experience. A semi-structured interview form was used as the data collection tool, and individual interviews were conducted to obtain in-depth insights from teachers' experiences. The collected data were analyzed using content analysis, and findings were categorized under thematic headings. According to the findings, teachers face various challenges, including an exam-oriented curriculum, ineffective teaching methods, lack of student motivation, insufficient lesson hours, material shortages, inadequate school infrastructure for language teaching, and limited opportunities for professional development. The most common student-related challenges include low motivation for language learning, lack of vocabulary knowledge, hesitancy in practicing speaking, and differences in language proficiency levels. The solutions proposed by teachers emphasize adopting more skill-based and practical teaching methods, expanding language laboratories, addressing material shortages, restructuring the curriculum to be more communication-oriented, and designing lesson programs tailored to students' proficiency levels. Furthermore, the study highlights the importance of supporting teachers' professional development and increasing parental involvement in the language learning process. The study presents practical recommendations for enhancing the effectiveness of foreign language education.