The impact of monetary policy instruments on economic growth in Türkiye
Para politikası araçlarının etkisi üzerinde Türkiye'de ekonomik büyüme
  1. Tez No: 939458
  2. Yazar: MEHMET AHMET GAZALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DİLARA DERELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, İskonto Oranı, Para Arzı, Zorunlu Karşılık, Enflasyon, GSYH, Monetary Policy, Discount Rate, Money Supply, Required Reserve, Inflation, GDP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, 2003-2024 yılları arasında Türkiye'nin ekonomik performansı üzerindeki para politikası araçlarının (iskonto oranı, para arzı ve zorunlu karşılık oranı) etkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Nominal GSYH, reel GSYH ve enflasyon oranları üzerindeki bu araçların kısa ve uzun vadeli etkilerini incelemek için ARDL modeli ve nedensellik testleri gibi ileri ekonometrik modeller kullanılmıştır. Bulgular, para politikası araçlarının kısa vadede ekonomi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ve para arzının enflasyon ve ekonomik büyüme üzerinde kilit bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Ancak, bu araçların uzun vadede istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir, bu da etkilerinin geçici doğasını göstermektedir. Çalışma, kısa vadeli etkileri dikkate alırken uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlayan esnek ve entegre para politikalarının önemini vurgulamaktadır. Çalışma, yerel ve küresel zorluklar karşısında ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme sağlamak için politika yapıcılara öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of monetary policy c, including the discount rate, money supply, and required reserve ratio, on Türkiye's economic performance during the period from 2003 to 2024. Advanced econometric models, such as the ARDL model and causality tests, were utilized to examine the short- and long-term effects of these instruments on nominal GDP, real GDP, and inflation rates. The findings reveal that monetary policy instruments significantly influence the economy in the short term, with money supply playing a key role in driving inflation and economic growth. However, these instruments were found to have no statistically significant impact in the long term, indicating the temporary nature of their effects. The study highlights the importance of designing flexible and integrated monetary policies that account for short-term effects while aiming to promote long-term economic sustainability. It offers recommendations for policymakers to achieve economic stability and sustainable growth amid domestic and global challenges.