Kalp yetmezlikli hastalarda orta yoğunluklu devamlı egzersiz eğitimi ile yüksek yoğunluklu intervalli egzersiz eğitimini içeren kardiyak rehabilitasyon programının sarkopeni ve miyokinler üzerine etkisi
Effects of a cardiac rehabilitation program including moderate-intensity continuous exercise training and high-intensity interval exercise training on sarcopenia and myokines in heart failure patients
  1. Tez No: 939461
  2. Yazar: MELİS SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, Kardiyak rehabilitasyon, Sarkopeni, Miyokin, Heart failure, Cardiac rehabilitation, Sarcopenia, Myokine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Kronik kalp yetmezliği (KY) hastalarında sarkopeni prevalansı yüksektir. Kardiyak rehabilitasyonun (KR) kardiyovasküler hastalığı olanlarda sarkopeniden korunmada ve sarkopeniyi tedavi etmede faydalı olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, KR uygulanan KY hastalarında yüksek yoğunluklu aralıklı aerobik egzersiz (HITT) eğitimi protokolü ile orta yoğunluklu devamlı aerobik egzersiz (OYDE) eğitimi protokolünün sarkopeni ve miyokinler üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kalp yetmezliği polikliniğinde takipli, 18-75 yaş arası, NYHA evre II-III, klinik semptomları stabil olup Ankara Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastanesi Kardiyopulmoner Rehabilitasyon ünitesine KR programı için yönlendirilmiş hastalar çalışmamıza dahil edildi. Tedavi öncesi ve sonrası hastalar kardiyopulmoner egzersiz testi, 6 dakika yürüme testi, modifiye Borg dispne skalası, Borg algılanan zorluk skalası, modifiye Medikal Araştırma Kurulu dispne skalası, yaşam kalitesi ölçeği kısa form-36, ultrasonografik kuadriceps kas kalınlık ölçümü, dinamometre ile el kavrama kuvveti, sandalyeden kalk otur testi, Hastane Anksiyete Depresyon Skalası ile değerlendirildi.Serum miyostatin, 'Brain Derived Natriuretic Peptid' düzey ölçümü yapıldı. Hastalar sıralı randomizasyonla YYAE ve OYDE egzersiz gruplarına dahil edildi. Her iki grupta da haftada 3 gün toplam 6 hafta kardiyak rehabilitasyon uygulandı. Bulgular: Her iki grupta da (YYAE-OYDE) tedavi sonrası 6 DYM sonuçları (p=0,005- p=0,002), RPE (p=0,039- p=0,008), mMRCS (p=0,005- p=0,014), kuadriceps kas kalınlığı (p=0,005- p=0,001), el kavrama kuvveti (p=0,005- p=0,001) ile sandalye kalk otur testi (p=0,005- p=0,001) ve VO2maksimum (p=0,022- p=0,001) parametrelerinde tedavi öncesine göre belirgin iyileşme gözlendi. İki tedavi protokolü arasında tedaviye bağlı değişim açısından istatistiksel olarak fark yoktu. Tedavi sonrası miyostatin ve BDNF verileri karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. (Miyostatin- BDNF, p=0,535-p=0,321) Sonuç: Kalp yetmezlikli hastalarda hem YYAE hem de OYDE eğitiminin sarkopeni, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine benzer düzeyde olumlu etkileri mevcut olup myostatin ve BDNF serum düzeyleri üzerine saptanabilir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: The prevalence of sarcopenia is high in chronic heart failure (CHF) patients. Cardiac rehabilitation (CR) has been shown to be beneficial in preventing and treating sarcopenia in those with cardiovascular disease. The aim of the study is to compare the effects of high intensity intermittent aerobic exercise (HIIT) training protocol and moderate-intensity continuous aerobic exercise (OYDE) training protocol on sarcopenia and myokines in HF patients undergoing CR. Materials and Methods: Patients who were followed up in the heart failure outpatient clinic, between the ages 18 and 75, with NYHA stage II-III, whose clinical symptoms were stable for at least 2 weeks, and who were referred to the Cardiopulmonary Rehabilitation unit of Ankara City Hospital Physical Medicine and Rehabilitation Hospital for the CR program were included in our study. Before and after treatment patients were assessed with cardiopulmonary exercise test (CPET), 6-minute walk test, modified Borg scale, Borg Rating of Perceived Exertion scale, modified Medical Research Council scale, quality of life scale short form-36, ultrasonographic thigh muscle thickness measurment, hand grip strength with dinamometer, chair stand up and sit test, hospital anxiety depression scale.Serum myostatin and BDNF levels were also measured.Patients were included in the HIIT and MCT exercise groups by sequential randomization.Cardiac rehabilitation was performed 3 days a week for a total of 6 weeks in both groups. Results: In both groups (HIIT-MCT), significant improvement was observed on post treatment 6-minute walk test results (p=0,005- p=0,002), RPE (p=0,039- p=0,008), mMRCS (p=0,005- p=0,014), quadriceps muscle thickness (p=0,005- p=0,001), hand grip strength (p=0,005- p=0,001), chair stand test (p=0,005- p=0,001) and VO2maximum (p=0,022- p=0,001) compared to before treatment. There was no statistical difference in treatment-related change between the two treatment protocols. When post-treatment myostatin BDNF data were compared, no significant difference was deteched in both groups. (Myostatin - BDNF, p=0,535-p=0,321) Conclusions: Both HIIT and MCT exercise training have similar positive effects on sarcopenia, quality of life and functional capacity in patients with heart failure while has no detectable effect on myostatin and BDNF serum levels.