Epikardiyal yağ dokusu miktarının bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesinin koroner arter bypass greftleme cerrahisinde klinik sonuçların tahmini üzerine etkisi
The impact of epicardial adipose tissue quantification by computed tomography on the prediction of clinical outcomes in coronary artery bypass grafting surgery
- Tez No: 939478
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Epikardiyal yağ dokusu, koroner arter bypass greftleme, bilgisayarlı tomografi, postoperatif komplikasyon, mortalite, Epicardial adipose tissue, coronary artery bypass grafting, computed tomography, postoperative complications, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Epikardiyal yağ dokusu miktarının bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesinin koroner arter bypass greftleme cerrahisinde klinik sonuçların tahmini üzerine etkisi Giriş ve Amaç: Epikardiyal yağ dokusu (EYD), koroner arter hastalığı ile ilişkili inflamatuar süreçlerde rol oynayan metabolik olarak aktif bir viseral yağ dokusudur. Bu çalışmanın amacı, izole koroner arter bypass greftleme cerrahisi (KABG) planlanan hastalarda, preoperatif bilgisayarlı tomografi (BT) ile ölçülen EYD hacim ve kalınlığının postoperatif komplikasyonlar ve mortalite üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2017-2024 yılları arasında KABG uygulanan ve preoperatif toraks BT görüntülemesi bulunan 325 hasta dahil edilmiştir. Epikardiyal ve parakardiyal yağ dokusu volümleri, EYD kalınlığı, interatriyal septum kalınlığı ve sol atriyum çapı radyolojik parametreleri değerlendirilmiştir. Hastalar postoperatif dönemde atriyal fibrilasyon, enfeksiyon, akut böbrek yetmezliği, inme ve erken/ geç dönem mortalite açısından izlenmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Epikardiyal yağ dokusu volümü medyan değeri 96 cm³, kalınlığının ortalama değeri 29,21 ± 5,44 mm olarak bulunmuş olup, sternal yara enfeksiyonu/akıntısı (p = 0,031) ve 180 günlük mortalite (p = 0,014) ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermiştir. Epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ise 30 günlük mortalite ile anlamlı ilişkilendirilmiştir (p = 0,025). ROC analizinde, EYD volümü için sternal enfeksiyon açısından optimal cut-off >108 cm³, 180 günlük mortalite için ≤61 cm³; EYD kalınlığı için 30 günlük mortaliteye ilişkin eşik >30,5 mm olarak saptanmıştır. Sonuç: Preoperatif BT ile ölçülen EYD hacmi ve kalınlığı, izole KABG geçiren hastalarda postoperatif bazı komplikasyonlar ve mortalite ile anlamlı ilişkiler göstermektedir. EYD parametrelerinin cerrahi risk değerlendirmede yardımcı olabilecek potansiyel göstergeler arasında yer alabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The impact of epicardial adipose tissue quantification by computed tomography on the prediction of clinical outcomes in coronary artery bypass grafting surgery Background and Aim: Epicardial adipose tissue (EAT) is a metabolically active visceral fat depot involved in the inflammatory processes associated with coronary artery disease (CAD). This study aimed to evaluate the impact of EAT volume and thickness, measured preoperatively via computed tomography (CT), on postoperative complications and mortality in patients scheduled for isolated coronary artery bypass grafting (CABG). Materials and Methods: A total of 325 patients who underwent isolated CABG between 2017 and 2024 and had preoperative thoracic CT imaging were included in the study. Radiological parameters such as epicardial and paracardiac fat volumes, EAT thickness, interatrial septum thickness, and left atrial diameter were assessed. Postoperative outcomes including atrial fibrillation, infection, acute kidney injury, stroke, and early/late mortality were monitored. The collected data were statistically analyzed. Results: The median EAT volume was 96 cm³, and the mean EAT thickness was 29.21 ± 5.44 mm. EAT volume showed a statistically significant association with sternal wound infection/discharge (p = 0.031) and 180-day mortality (p = 0.014). Epicardial adipose tissue thickness was significantly associated with 30-day mortality (p = 0.025). In ROC analysis, the optimal cut-off values were >108 cm³ for sternal infection, ≤61 cm³ for 180-day mortality, and >30.5 mm for EAT thickness in relation to 30-day mortality. Conclusion: Preoperative CT-based measurements of EAT volume and thickness demonstrate significant associations with certain postoperative complications and mortality in patients undergoing isolated CABG. Epicardial adipose tissue -related parameters may serve as potential markers in surgical risk stratification.