Yugoslavya'dan Makedonya'ya Kuzey Makedonya Cumhurıyeti ile Türkiye Cumhuriyeti ilişkiler
Relations between the Republic of North Macedonia and the Republic Turkey from Yugoslavia to Macedonia
  1. Tez No: 915218
  2. Yazar: ERKAN ALİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Makedonya, Türkiye, İkili İlişkiler, Bürokrasi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Erkan Doktora Tezi Tarih Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet BİÇİCİ Aralık 2024, 209 sayfa Yugoslavya Devleti'nin dağılma sürecinin akabinde kurulan Makedonya; Türkiye Cumhuriyeti ile oldukça önemli ikili ilişkiler içerisinde yer almıştır. Diplomatik, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda her iki ülkenin de belirli ortak noktaları bulunmaktadır. Bu ortak noktaların başlangıcı Osmanlı'nın Balkanlar'a hakim olduğu döneme kadar dayanmaktadır. Osmanlı'nın hakimiyetinin ardından bölgede söz sahibi unsurlardan biri olan Yugoslavya Devleti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler neticesinde Makedonlar ile Osmanlı sonrası ilk bağlar kurulmuştur. Zaman içerisinde Yugoslavya'nın parçalanması ile ortaya çıkan devletlerden birisi de Makedonya olmuştur. Bağımsızlığını ilan eden Makedonya Devleti'ni tanıyan ilk ülkeler arasında Türkiye yer almıştır. Türkiye, Makedonya'ya birçok açıdan destek vermekte olup, özellikle AB ve NATO gibi oluşumlara üye olması konusunda büyük bir çaba sarf etmektedir. Türkiye ile Makedonya arasındaki bu iyi ilişkiler sosyal, ekonomik, bürokratik gibi birçok alanda da etkilerini göstermektedir. Aynı zamanda Türkiye, Makedonya'yı fiili olarak askerî açıdan da desteklemektedir. İlişkiler sadece devlet bazında olmayıp aynı zamanda bazı belediyeler arasında da çeşitli bağlantılar kurulmuştur. Bu ilişkiler neticesinde Türkiye ile Makedonya arasındaki protokoller ve mutabakatlar incelenmeye değer konular olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Erkan Doctorate Thesis History Department Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ December 2024, 209 pages Following the dissolution of the Yugoslav state, the Republic of Macedonia established significant bilateral relations with the Republic of Turkey. The two nations share commonalities in diplomatic, political, economic, social, and cultural spheres, which trace their origins back to the Ottoman Empire's dominance in the Balkans. During the Ottoman period and later through bilateral relations between Yugoslavia, a major political entity in the region after the Ottoman rule, and Turkey, the first post_Ottoman connections with the Macedonian people were forged. In the aftermath of Yugoslavia's disintegration, Macedonia emerged as an independent state, with Turkey among the first countries to officially recognize its sovereignty. Turkey has actively supported Macedonia in various domains, particularly in its aspirations to join organizations such as the European Union (EU) and the North Atlantic Treaty Organization (NATO). The positive relations between Turkey and Macedonia manifest across multiple areas, including social, economic, and bureaucratic fields. Furthermore, Turkey provides substantial military support to Macedonia. These relations extend beyond state-level interactions and include cooperative initiatives between municipalities in both countries. In addition, the protocols and agreements established between Turkey and Macedonia merit scholarly examination as key aspects of their bilateral relations.