An analysis of gender representation and stereotyping in terms of occupation and appearance in secondary school EFL coursebooks published by the Turkish Ministry of National Education
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan ortaokul İngilizce ders kitaplarında cinsiyet temsili ve stereotiplerin meslek ve dış görünüm açısından analizi
- Tez No: 939546
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet temsilleri, cinsiyet kalıpları, cinsiyete dayalı önyargılar, cinsiyet rolleri, ders kitabı değerlendirmesi, içerik analizi, Gender representations, gender stereotypes, gender-based prejudices, gender roles, textbook evaluation, content analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 6, 7 ve 8. sınıf İngilizce Öğretmenliği (ELT) ders kitaplarında cinsiyet temsili ve kalıp yargıları incelemektedir. Mesleklerin tasvirine ve fiziksel görünüme odaklanan araştırma, toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl tasvir edildiğini ve bunların eşitlik ve kapsayıcılık ilkeleriyle uyumlu olup olmadığını değerlendiriyor. İçerik analizi metodolojisi kullanan bu çalışma, erkek ve kadın karakterlerin temsillerini mesleklerine, rollerine ve görsel tasvirlerine göre kategorilere ayırıyor ve ölçüyor. Bulgular, erkek karakterlerin ağırlıklı olarak yüksek statülü meslekleri ve aktif rolleri işgal ettiği, kadın karakterlerin ise sıklıkla bakıcı veya pasif pozisyonlara düşürüldüğü cinsiyet temsilinde önemli eşitsizlikleri ortaya koyuyor. Ayrıca, kadınları güzellikle ve erkekleri güçle ilişkilendirmek gibi kalıplaşmış görünüm tasvirleri, geleneksel cinsiyet normlarını daha da güçlendiriyor. İkili olmayan veya cinsiyet çeşitliliğine sahip bireylerin yokluğu, kapsayıcılık eksikliğini vurguluyor. Bu analiz, eğitim materyallerinde öğrencilerin toplumsal roller ve fırsatlara ilişkin algılarını etkileyebilecek cinsiyet stereotiplerinin kalıcılığının altını çizmektedir. Gelecekteki ders kitabı tasarımlarında cinsiyet dengeli ve kapsayıcı temsillerin teşvik edilmesi ve daha eşitlikçi bir öğrenme ortamına katkıda bulunulması için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines gender representation and stereotyping in English Language Teaching (ELT) coursebooks for 6th, 7th, and 8th grades published by the Turkish Ministry of National Education. By focusing on the portrayal of professions and physical appearance, the research evaluates how gender roles are depicted and whether they align with principles of equality and inclusivity. By using a content analysis methodology, the study categorizes and quantifies representations of male and female characters in terms of their occupations, roles, and visual depictions. Findings reveal significant disparities in gender representation, with male characters predominantly occupying high-status professions and active roles, while female characters are often relegated to caregiving or passive positions. Additionally, stereotypical depictions of appearance—such as associating women with beauty and men with strength—further reinforce traditional gender norms. The absence of non-binary or gender-diverse individuals highlights a lack of inclusivity. This analysis underscores the persistence of gender stereotypes in educational materials, which may influence students' perceptions of societal roles and opportunities. Recommendations are provided to promote gender-balanced and inclusive representations in future coursebook designs, contributing to a more equitable learning environment.