Çocuk tutuklu ve hükümlülerin eğitim ve öğrenim hakkı
The right to education and training of juvenile detainees and convicts
- Tez No: 939549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eğitim hakkı, suça sürüklenen çocuk, yüksek yarar, topluma kazandırma, Right to education, child dragged to crime, best interest, reintegration into society
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Eğitim kavramı, insanın varlık sahnesine çıktığı günden bugüne dek varlığını sürdüren bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Eğitim, niteliği gereği öğrenim kavramını da içerisinde barındırmaktadır. Eğitim ve öğrenim hakkı gerek Türk Hukuku'nda gerek birçok uluslararası belgede hüküm altına alınarak korunmuştur. Eğitim ve öğrenim hakkı 1982 Anayasa metninde birlikte ele alınmıştır. Bu hakkın hiçbir ayrım gözetilmeksizin herkes için zorunlu ve parasız olması ilkeleri de oldukça önemlidir. Eğitim söz konusu olduğunda çocukların eğitim hakkı akla ilk gelen bir husus olmaktadır. Bir şekilde suça sürüklenen/suç ile karşı karşıya gelen, çocuk kapalı ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerinde belirli sınırlamalar ile belli bir süreyi geçirmek durumunda kalan çocuk hükümlü ve tutukluların eğitimlerinden geri kalmamaları hususu büyük önem arz etmektedir. Nitekim çocuk kapalı ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerinin amacı çocuğu cezalandırmak değil, aksine çocuğun eğitim ve iyileştirme politikaları ile yeniden topluma kazandırılmasını sağlamaktır. Bu nedenle araştırma konumuz dâhilinde olan çocuğun yüksek yararına uygunluk kriteri eğitim hakkı bazında da uyulması gereken önemli bir kriterdir. Tez çalışmasında, öncelikle çocuğun eğitim ve öğrenim hakkının uluslararası ve ulusal hukuk boyutu 1789 Fransız İhtilali'nden günümüze dek tarihsel süreci ile birlikte ele alınacak, ardından çocuğun yüksek yararı ve çocuk ceza adalet sistemi içerisinde çocuğun yüksek yararı, suça sürüklenen çocuk kavramı, uluslararası ve ulusal hukukta çocuk tutuklu ve hükümlülerin eğitim ve öğrenim hakkı uluslararası ilkeler/kurallar, yasal düzenlemeler, çalışmalar ve istatistiki veriler kapsamında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The concept of education is a reality that has continued to exist since the day man appeared on the stage of existence. Education also includes the concept of learning due to its nature. The right to education and learning have been protected under both Turkish Law and many international documents. The right to education and the right to education are addressed together in the text of the 1982 Constitution. The principles that this right is compulsory and free of charge for everyone without any discrimination are also very important. When it comes to education, children's right to education is the first thing that comes to mind. It is of great importance that juvenile convicts and detainees who are somehow dragged into crime/confronted with crime, who have to spend a certain period of time in juvenile closed penal institutions and juvenile education centers with certain limitations, do not fall behind in their education. As a matter of fact, the purpose of juvenile closed penal institutions and juvenile education centers is not to punish the child, on the contrary, it is to ensure that the child is reintegrated into society through education and improvement policies. For this reason, the criterion of compliance with the best interests of the child, which is within the scope of our research subject, is an important criterion that must be followed on the basis of the right to education. In thesis work, firstly, the international and national legal dimension of the child's right to education and learning will be discussed together with the historical process from the French Revolution of 1789 to the present day, then the best interests of the child and the best interests of the child in the juvenile criminal justice system, the concept of children dragged to crime, the right to education and learning of juvenile detainees and convicts in international and national law will be examined within the scope of international principles/rules, legal regulations, studies and statistical data.