Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran anemisi olan hastaların laboratuvar, elektrokardiyografi ve görüntüleme bulgularının geriye dönük değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of laboratory, electrocardiographic and imaging findings of patients with anemia admitted to the Suleyman Demirel University Emergency Dempartment
  1. Tez No: 939550
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TOMRUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Hemoglobin, Frontal QRS-T açısı, Kardiyotorasik oran, ES replasmanı, QTc süresi, Mortalite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmamızda, frontal QRS-T açısının anemisi olan hastalardaki değişimini, anemi derinliğinden etkilenme durumunu ve mortaliteye etkilerini incelemeyi amaçladık. Ayrıca, eritrosit süspansiyonu replasmanının frontal QRS-T açısına etkisini ve kardiyotorasik oran ile bu açı arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 01.01.2023- 01.01.2024 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis Kliniği'ne başvuran, anemi tanısı almış ve sistemde verileri eksiksiz bulunan 250 hasta üzerinde retrospektif, randomize ve tek merkezli olarak yapılmıştır. Hastaların yaş, hemogram parametreleri, PAAC grafisindeki kardiyotorasik oran (KTO) ölçüm değerleri, EKG parametreleri ve eritrosit süspansiyonu (ES) replasmanı alma durumu kayıt altına alınmıştır. Hastaların 1 yıllık sonlanım durumları takip edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, anemisi olan 250 hasta incelenmiştir. Hastaların %46,4'ü (n=116) erkek, %53,6'sı (n=134) kadındı. Bir yıllık mortaliteye göre, %18'inin (n=45) exitus olduğu, %82'sinin (n=205) ise sağ kaldığı görülmüştür. Anemi şiddetine göre alt gruplar değerlendirildiğinde, %30,4'ünün (n=76) hafif anemisi, %43,6'sının (n=109) orta şiddetli anemisi ve %26'sının (n=65) derin anemisi mevcuttu. MCV değerlerine göre sınıflandığında, %35'inde (n=86) mikrositer anemi, %62'sinde (n=156) normositer anemi ve %3'ünde (n=8) makrositer anemi mevcuttu. Transfüzyon yapılma durumuna göre ayrıldığında ise, %59,2'si (n=148) eritrosit replasmanı almış, %40,8'i (n=102) eritrosit replasmanı almamıştır. Çalışmamızda, sonlanıma göre nabız sayısı, QTc süresi ve QRS-T açısı anlamlı bulunmuştur (sırasıyla p = 0,019, p = 0,015, p = 0,025). Mortaliteye göre incelendiğinde ise MCV alt grupları ve ES replasmanı alma durumu açısından anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir (sırasıyla p = 0,007, p< 0,001). Çalışmamızda, frontal QRS-T açısının kesme değeri 147 olarak belirlenmiş ve bu değerin üzerindeki hastalarda mortalitenin anlamlı olarak arttığı gözlemlenmiştir (p = 0,037). Genel mortalite üzerine QRS-T açısının etkisi incelendiğinde, frontal QRS-T açısının önceden belirlenen cut-off değerine göre bir yıllık sağ kalım analizine göre istatistiksel olarak anlamlılık saptanmıştır (Log Rank Mantel-Cox p < 0,001). Bir yıllık sağ kalım verilerine bakıldığında, QRS-T açısı 147'nin üzerinde olan hastalarda yaklaşık %45 oranında mortal seyrettiği, 147'nin altında olan hastalarda ise yaklaşık %15 oranında mortal seyrettiği görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız, frontal QRS-T açısının anemi hastalarının erken dönemlerinde kardiyak risklerin, prognozun ve mortalitenin önceden belirlenmesine katkı sağlayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to investigate the variation of the frontal QRS-T angle in patients with anemia, its effect on the depth of anemia and mortality, the effect of erythrocyte suspension replacement on the angle, and the relationship between this angle and cardiothoracic ratio. Materials and Methods: Our study was conducted retrospectively, randomized and single-center on 250 patients with a diagnosis of anemia who were admitted to the Emergency Department of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital between 01.01.2023-01.01.2024 and had complete data in the system. Patients' age, hemogram parameters, CTO measurement values in PAAC graphy, ECG parameters, ES replacement status were recorded. The 1-year outcome of the patients was followed up. Results: In our study, 250 patients with anemia were analyzed. 46.4% (n=116) were male and 53.6% (n=134) were female. According to 1-year mortality, 18% (n=45) patients were exited and 82% (n=205) patients were alive. When subgroups were evaluated according to anemia severity, 30.4% (n=76) had mild anemia, 43.6% (n=109) had moderate anemia, 26% (n=65) had profound anemia. When classified according to MCV values, 35% (n=86) had microcytic anemia, 62% (n=156) had normocytic anemia, 3% (n=8) had macrocytic anemia. When divided according to transfusion status, 59.2% (n=148) received erythrocyte replacement and 40.8% (n=102) did not receive erythrocyte replacement. In our study, pulse rate, QTc duration and frontal QRS-T angle were found to be significant according to outcome (p: 0.019, 0.015, 0.025). When analyzed according to mortality, a significant difference was observed in MCV subgroups and ES replacement status (p: 0.007,