Medüller tiroid kanserli hastalarda lenf nodu metastazlarının saptanmasında preoperatif parametrelerin önemi
The importance of preoperative parameters in detecting lymph node metastases in patients with medullary thyroid cancer
- Tez No: 939596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Medüller tiroid kanseri, kalsitonin, karsinoembriyonik antijen, preoperatif inflamasyon indeksleri, Medullary thyroid cancer, calcitonin, carcinoembryonic antigen, preoperative inflammation indices
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma, medüller tiroid kanseri (MTK) tanısı alan hastalarda cerrahi planlamanın temelini oluşturacak objektif kriterleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Preoperatif kalsitonin (CT) ve karsinoembriyonik antijen (CEA) değerleri ile preoperatif inflamasyon indekslerinin MTK'nin klinikopatolojik ve moleküler özellikleriyle ilişkisini değerlendirmek ve lenf nodu (LN) metastazlarını öngörmedeki rollerini incelemek hedeflenmiştir. LN metastazlarının daha iyi tahmin edilmesiyle, gereksiz geniş cerrahi diseksiyonlardan kaçınılması, hastaların yaşam konforunun artırılması ve komplikasyon riskinin azaltılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 2019-2024 yılları arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde MTK tanısı ile opere edilen 18-90 yaş aralığındaki hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların klinik muayene bulguları, laboratuvar sonuçları, ameliyat notları, patoloji raporları, görüntüleme verileri, yaş ve cinsiyet bilgileri analiz edilmiştir. Çalışmaya 54 MTK hastası dahil edilmiş, eksik verileri olan 4 hasta dışlandıktan sonra 50 hasta üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Preoperatif ve postoperatif CT, CEA değerleri ve inflamasyon indeksleri (nötrofil lenfosit oranı (NLR), platelet lenfosit oranı (PLR), sistemik immun inflamasyon indeksi (SII)) patolojik evreleri, immünohistokimyasal (İHK) boyanma özellikleri ve operasyon notları detaylı olarak incelenmiştir. Hastalar, LN metastazı olanlar ve olmayanlar şeklinde gruplandırılarak, incelenen parametrelerin LN metastazı ile ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler Başkent Üniversitesi İstatistik Danışma ve Analiz Merkezi (BUİSTDAM) tarafından yapılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş, cinsiyet, preoperatif CT, CEA, NLR, PLR ve SII değerleri ile LN metastazı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ancak, ultrasonografide (USG) mikrokalsifikasyon içeren nodüllerde (p=0,010) ve patolojide kromogranin A (CgA) pozitif boyanan nodüllerde (p=0,031) LN metastazı varlığı anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Preoperatif ve postoperatif CT, CEA ve hemoglobin (Hb) değerleri karşılaştırıldığında, ameliyat türünden bağımsız olarak istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gözlenmiştir (sırasıyla p=0,004; p=0,039; p=0,002). Operasyon sonrası hastaların %68.75'inde biyokimyasal iyileşme tespit edilmiştir. Sadece bilateral total tiroidektomi (BTT) yapılan hastaların %93,3'ünde biyokimyasal iyileşme sağlanmış ve bu hastalar takip programına alınmıştır. Evre 1-2 hastalarında (LN metastazı olmayan grup) postoperatif CT seviyeleri anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=0.003). Sonuç: Bu çalışma, MTK hastalarında preoperatif CT ve CEA düzeyleri ile inflamasyon skorlarının LN metastazı ile ilişkisini ortaya koymuş, postoperatif biyobelirteç değişimlerinin cerrahi başarının ve hasta iyileşmesinin belirleyicileri arasında yer aldığını göstermiştir. Bununla birlikte, çalışmanın sınırlılıkları göz önüne alındığında, daha geniş ölçekli ve prospektif çalışmalarla bu bulguların desteklenmesi gerekmektedir. Bu yaklaşım, gelecekte geliştirilecek multidisipliner tedavi protokollerine katkı sağlayarak, hastaların uzun dönem sağkalım oranlarını artırmaya ve komplikasyonları en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to establish objective criteria for surgical planning in patients diagnosed with medullary thyroid cancer (MTC). It evaluates the relationship between preoperative calcitonin (CT) and carcinoembryonic antigen (CEA) levels, as well as preoperative inflammation indices (NLR, PLR, and SII), with the clinicopathological and molecular characteristics of MTC. Additionally, it assesses the utility of these parameters in predicting lymph node (LN) metastases. Accurate prediction of LN metastases may help avoid unnecessary extensive surgical dissections, improve patient comfort, and reduce complications while enhancing survival outcomes. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on patients aged 18-90 who underwent surgery for MTC at Ankara Bilkent City Hospital between 2019 and 2024. The patients' clinical examination findings, laboratory results, surgical notes, pathology reports, imaging data, age, and gender were reviewed. A total of 54 patients diagnosed with MTC (2.25% of all thyroid cancers) were identified. After excluding four patients due to missing laboratory results, surgical notes, or pathology reports, the study proceeded with 50 patients. Preoperative and postoperative CT, CEA, NLR, PLR, and SII values, pathological staging, immunohistochemical (IHC) staining results, and surgical notes were meticulously examined and recorded. Patients were categorized into groups with and without LN metastases, and the effect of the analyzed parameters on LN metastasis was statistically evaluated. Statistical analyses were performed by BUİSTDAM. Results: No statistically significant relationship was found between LN metastases and patient age, gender, preoperative CT, CEA, NLR, PLR, or SII levels. However, the presence of LN metastases was significantly higher in nodules with microcalcifications detected via ultrasonography (USG) (p=0.010) and in nodules that stained positively for chromogranin A (CgA) in pathology reports (p=0.031). When comparing preoperative and postoperative CT, CEA, and hemoglobin (Hb) levels, a statistically significant decrease was observed regardless of the type of surgery performed (p=0.004, p=0.039, and p=0.002, respectively). Biochemical improvement was detected in 68.75% of patients postoperatively. Among patients who underwent only total thyroidectomy (BTT), 93.3% achieved biochemical improvement and were included in a follow-up program. In stage 1-2 patients (those without LN metastases), postoperative CT levels were significantly lower (p=0.003). Conclusion: This study demonstrates the relationship between preoperative CT and CEA levels, as well as inflammation scores, with LN metastases in MTC patients. It also highlights the significance of postoperative biomarker changes in evaluating surgical success and patient recovery. However, considering the study's limitations, larger-scale and prospective studies are needed to validate these findings. This approach could contribute to the development of multidisciplinary treatment protocols and help improve long-term survival rates while minimizing complications in MTC patients.