Bilgisayarlı tomografi görüntülerinde Clavicula'nın antropometrik ölçümlerinin cinsiyet tayininde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of anthropometric measurements of Clavicula in computerized tomography images for sex determination
  1. Tez No: 939597
  2. Yazar: FATMA MUTLU ÇAMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL IRMAK SAPMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Bilgisayarlı Tomografi, Cinsiyet, Clavicula, Anthropometry, Computed Tomography, Gender, Clavicula
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, clavicula'nın BT görüntüsü üzerinde antropometrik ölçümler ve hesaplamalar yapılarak, cinsiyet tayininde kullanılabilirliğinin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda 01.01.2013- 31.12.2024 tarihleri arasında tanı amaçlı çekilmiş Toraks BT görüntüleri 21-40, 41-60, 61 yaş ve üstü şeklinde üç ayrı grup oluşturuldu. 108 erkek ve 108 kadın olmak üzere, toplam 216 kişiye ait görüntüler retrospektif olarak incelendi. Clavicula'nın maksimum uzunluğu (MCU), clavicula'nın eğrilik uzunluğu (CEU), midklavikular maksimum yükseklik (MCMY) ve midklavikular maksimum ön arka genişlik (MCMÖAG) ölçüldü. Bu ölçümlerden sonra clavicula maksimum uzunluğu ile clavicula eğrisel uzunluk farkı (CMUCEUF), Midklavikular maksimum çevre (MCMÇ), Midklavikular maksimum alan (MCMA) ve Robustness İndeksi (RI) değerleri formüller üzerinden hesaplandı. CMU, CEU, MCMY, MCÖAG parametreleri erkeklerde daha yüksek ve anlamlı bulundu (p0,001). Bu sonuçlara göre CMU, CEU, MCMY, MCÖAG, MCMÇ ve MCMA'nın taraflara göre cinsiyetin belirlenmesinde kullanılabilir olduğu; CMUCEUF ve RI değerlerinin cinsiyet tayininde kullanılmasının güvenli olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the usability of anthropometric measurements and calculations on the CT image of the clavicula for gender determination. Thoracic CT images taken for diagnostic purposes between 01.01.2013 and 31.12.2024 in the Department of Radiology of Tokat Gaziosmanpaşa University Medical Faculty Hospital were divided into three groups as 21-40, 41-60, 61 years and older. A total of 216 images of 108 males and 108 females were analyzed retrospectively. The maximum length of the clavicula (MLC), the curvature length of the clavicula (CLC), the maximum Midklavikular height (MMCH) and the maximum Midklavikular anterior-posterior width (MMCAPW) were measured. After these measurements, The calculated clavicular maximum length to clavicular curvilinear length difference (CMLCCLD), Midklavikular maximum circumference (MCMC), Midklavikular maximum area (MCMA) and Robustness Index (RI) values were calculated using formulas. MLC, CLC, MMCH, MMCAPW parameters were found to be higher and significant in males (p0.001). According to these results, it was concluded that CMU, CEU, MCMY, MCMAG, MCMW and MCMA could be used to determine sex according to the parties, whereas CMUCEUF and RI values were not safe to be used for sex determination.